Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Lu 38/07

Administrative courts2007-04-04
Case number
II SA/Lu 38/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-04-04
Type
Postanowienie WSA w Lublinie

Judges

Ewa Ibrom

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA II SA/Lu 38/07 P O S T A N O W I E N I E Lublin, dnia 4 kwietnia 2007 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący - sędzia WSA Ewa Ibrom po rozpoznaniu w dniu 4 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. Ł. na postanowienie Kierownika Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie odmowy zawieszenia postępowania administracyjnego w sprawie o potwierdzenie uprawnień kombatanckich p o s t a n a w i a odrzucić skargę. UZASADNIENIE II SA/Lu 38/07 U Z A S A D N I E N I E M. Ł. złożyła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie skargę na postanowienie Kierownika Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych z dnia [...] Nr [...] i wniosła o uchylenie zaskarżonego postanowienia lub o jego zmianę i zawieszenie postępowania. Zarządzeniem z dnia 11 stycznia 2007 r. skarżąca wezwana została do uiszczenia wpisu od skargi w kwocie 100 zł. Odpis tego zarządzenia został doręczony domownikowi skarżącej w dniu 19 marca 2007 r. (k. 20). Mimo upływu zakreślonego terminu skarżąca nie wpłaciła żądanej kwoty. Ponadto pismem z dnia 23 marca 2007 r. skarżąca wniosła o odrzucenie skargi w niniejszej sprawie (k. 21). Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie zważył, co następuje: W tej sytuacji skarga podlega odrzuceniu. W myśl bowiem przepisu art. 220 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz.1270 ze zm.) skarga, od której mimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu. Stosownie do przepisu art. 72 powołanej ustawy jeżeli doręczający nie zastanie adresata w mieszkaniu, może doręczyć pismo dorosłemu domownikowi, a gdyby go nie było – administracji domu lub dozorcy, jeżeli osoby te nie mają sprzecznych interesów w sprawie i podjęły się oddania mu pisma. Skoro zatem syn skarżącej – jako dorosły domownik, który podjął się oddania przesyłki skarżącej – odebrał odpis zarządzenia wzywającego do uiszczenia wpisu od skargi w dniu 19 marca 2007 r., co potwierdził własnoręcznym podpisem na zwrotnym poświadczeniu odbioru pisma (k. 20), to należy przyjąć, że w tym dniu pismo to zostało skutecznie doręczone skarżącej. Skarżąca zaś pomimo upływu zakreślonego terminu nie uiściła wpisu sądowego od skargi. Z tych względów Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie orzekł, jak w sentencji.