Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Bd 310/07

Administrative courts2007-05-22
Case number
II SA/Bd 310/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy
Judgment date
2007-05-22
Type
Postanowienie WSA w Bydgoszczy

Judges

Krzysztof Gruszecki

Ruling

odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Krzysztof Gruszecki po rozpoznaniu w dniu 22 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Wojciech G. na Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w R. działającego z upoważnienia Wójta Gminy R. w przedmiocie zasiłku celowego na złagodzenie skutków suszy postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE Pismem z dnia 10 marca 2007 r. Wojciech G. złożył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy skargę " na Gminy Ośrodek Pomocy Społecznej przy Urzędzie Gminy R.". W uzasadnieniu skarżący wskazał, iż Samorządowe Kolegium Odwoławcze we W. w dniu [...] 2007 r. koleiny raz uchyliło decyzję organu I instancji i przekazało sprawę do ponownego rozpoznania a organ I instancji ponownie odmówił mu przyznania pomocy. W myśl przepisu art. 57 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270: z późn. zm.), skarga powinna czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym a ponadto zawierać wskazanie zaskarżonej decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności. Wobec powyższego pismem z dnia 10 kwietnia 2007 r. skarżący został wezwany do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez oznaczenie organu, którego działalności lub bezczynności skarga dotyczy oraz poprzez wskazanie numeru i daty zaskarżonego aktu lub zaskarżonej czynności w terminie 7 dni, pod rygorem odrzucenia skargi. Powyższe wezwanie doręczono skarżącemu dnia 13 kwietnia 2007 r. ( dowód: zwrotne potwierdzenie odbioru k. 8). Na podstawie akt sprawy ustalono, że skarżący nie uzupełnił braków formalnych skargi w zakreślonym, siedmiodniowym terminie, który w stosunku do niego upłynął z dniem 20 kwietnia 2007 r. W tym stanie rzeczy Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi postanowił jak w sentencji.