II SA/Ol 948/06
Administrative courts2007-01-23
Case number
II SA/Ol 948/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie
Judgment date
2007-01-23
Type
Postanowienie WSA w Olsztynie
Judges
S. Beata Jezielska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Beata Jezielska po rozpoznaniu w dniu 23 stycznia 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi H. W. na uchwałę Rady Miejskiej z dnia "[...]" nr "[...]" w przedmiocie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego postanawia odrzucić skargę Wsa/post.1 – sentencja postanowienia
UZASADNIENIE
H. W. wniosła skargę na uchwałę Rady Miejskiej z dnia "[...]" w przedmiocie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wsi - "[...]", "[...]", "[...]", "[...]". Skarżąca została wezwana do uiszczenia wpisu oraz usunięcia braków formalnych poprzez przedłożenie dokumentu potwierdzającego wezwanie Rady Miejskiej do usunięcia naruszenia prawa w terminie 7 dni od daty otrzymania wezwania pod rygorem odrzucenia skargi. Przesyłka została nadana drogą pocztową na adres wskazany przez skarżącą w skardze. Wobec nieodebrania pisma przez adresata zostało ono uznane za doręczone z dniem 29 grudnia 2006r.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi.
W niniejszej sprawie uiszczono należny wpis, lecz nie został nadesłany do Sądu żądany dokument. Wprawdzie skarżąca nie odebrała przesłanego do niej pisma, ale w trybie art. 73 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi pisma te uznano za doręczone. Zgodnie z § 9 ust. 1 i 2 rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 czerwca 1999 r. w sprawie szczegółowego trybu doręczania pism sądowych przez pocztę w postępowaniu cywilnym (Dz.U. Nr 62 poz. 697) zawiadomienie o nadejściu przesyłki zostało dokonane przez pocztę dwukrotnie (14 grudnia 2006r. oraz 22 grudnia 2006r.) i za każdym razem pozostawiono przesyłkę w urzędzie pocztowym na okres siedmiu dni. W tej sytuacji pismo uznaje się za doręczone z upływem ostatniego dnia tego okresu. Zatem wezwanie Sądu należało uznać za doręczne z dniem 29 grudnia 2006r., a wobec tego termin do uzupełnienia braków skargi upłynął w dniu 5 stycznia 2007r. Pomimo upływu terminu wyznaczonego przez Sąd brak formalny skargi nie został uzupełniony.
W tym stanie sprawy na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 i § 3 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi orzeczono jak na wstępie.