Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Łd 1099/06

Administrative courts2007-01-11
Case number
II SA/Łd 1099/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-01-11
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Arkadiusz BlewązkaJoanna Sekunda-LenczewskaSławomir Wojciechowski

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 11 stycznia 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi - Wydział II w osobie: Sędziego WSA Joanny Sekundy - Lenczewskiej po rozpoznaniu w dniu 11 stycznia 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. S. na decyzję Dyrektora Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Ł. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania pomocy finansowej na dostosowanie gospodarstw rolnych do standardów Unii Europejskiej p o s t a n a w i a: odrzucić skargę UZASADNIENIE II SA/Łd 1099/06 U Z A S A D N I E N I E A. S. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi skargę na decyzję Dyrektora Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Ł. z dnia [...] w przedmiocie odmowy przyznania pomocy finansowej na dostosowanie gospodarstw rolnych do standardów Unii Europejskiej. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi zważył, co następuje: Zgodnie z treścią przepisu art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.), zwanej dalej p.p.s.a., skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Stosownie natomiast do przepisu art. 58 § 1 pkt 2 p.p.s.a. Sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Decyzja organu administracji, jak wynika ze zwrotnego potwierdzenia odbioru, została doręczona skarżącemu w dniu 27 października 2006 roku. Skargę na rozstrzygnięcie Dyrektora Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Ł. strona złożyła w dniu 28 listopada 2006 roku (o czym świadczy data stempla pocztowego na kopercie), a zatem po upływie 30-dniowego terminu do jej wniesienia. W przedmiotowej sprawie termin ten upłynął bowiem z dniem 27 listopada 2006 roku (poniedziałek). Wobec powyższego na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 p.p.s.a. orzeczono jak w postanowieniu.