Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Po 236/07

Administrative courts2007-03-13
Case number
III SA/Po 236/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu
Judgment date
2007-03-13
Type
Postanowienie WSA w Poznaniu

Judges

Katarzyna Wolna-Kubicka

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 13 marca 2007 roku. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Katarzyna Wolna – Kubicka Sędziowie Protokolant po rozpoznaniu w dniu 13 marca 2007 roku przy udziale na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi C. i J.S. na postanowienie Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...] listopada 2006r., Nr [...] w przedmiocie przekazania wg właściwości sprawy do wypłaty odszkodowania postanawia odrzucić skargę /-/ K. Wolna-Kubicka UZASADNIENIE Zaskarżone postanowienie Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia [...] listopada 2006r., Nr [...] wraz z prawidłowym pouczeniem o terminie i sposobie wniesienia środka odwoławczego zostało doręczone skarżącym dnia 1 grudnia 2006r. Przewidywany ustawą termin do wniesienia skargi upłynął dnia 2 stycznia 2007r., tj. trzydzieści dni od dnia doręczenia skarżącym postanowienia w sprawie – art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm.). Z woli ustawodawcy skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (o czym skarżąca została pouczona), organ zaś, za pośrednictwem którego skargę wniesiono, ma obowiązek przekazać ją sądowi wraz z aktami sprawy i odpowiedzią na skargę w terminie trzydziestu dni od dnia jej wniesienia, co reguluje przepis art. 54 § 1 i 2 wskazanej ustawy. Skarżący, wbrew treści pouczenia zawartego w doręczonym rozstrzygnięciu, skierowali skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu w dniu 29 stycznia 2007 r. (k. 4 – verte – akt sądowych). Skoro zatem skarga nie została złożona w terminie i brak jest wniosku o przywrócenie terminu do jej wniesienia, należało orzec na podstawie przepisu art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm.) jak w sentencji postanowienia. /-/ K. Wolna-Kubicka D.W.d