Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Wr 916/06

Administrative courts2007-02-19
Case number
I SA/Wr 916/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-02-19
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu

Judges

Ludmiła Jajkiewicz

Ruling

*Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Ludmiła Jajkiewicz po rozpoznaniu w dniu 19 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. M. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej we W. Ośrodek Zamiejscowy w J. G. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie ustalenia za 2002 r. zryczałtowanego podatku dochodowego od osób fizycznych od dochodów nieznajdujacych pokrycia w ujawnionych źródłach przychodu postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W rozpatrywanej sprawie, zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału I z dnia [...] wezwano stronę skarżącą do uiszczenia wpisu sądowego w kwocie [...], w terminie siedmiu dni, pod rygorem odrzucenia skargi. Odpis zarządzenia o wezwaniu do uiszczenia wpisu sądowego, jak wynika z pocztowego potwierdzenia odbioru Urzędu Pocztowego A, został doręczony osobiście skarżącemu w dniu [...]. Nieprzekraczalny termin do usunięcia braków skargi upłynął w dniu [...]. Skarżący, pomimo prawidłowego pouczenia, uiścił należny wpis sądowy dopiero w dniu [...]. Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu zważył, co następuje: Zgodnie z art. 230 § 1 i § 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) zwanej dalej upsa, od pism wszczynających postępowanie przed sądem administracyjnym w danej instancji pobiera się wpis stosunkowy lub stały. Pismami tymi są: skarga, skarga kasacyjna, zażalenie oraz skarga o wznowienie postępowania. Natomiast w myśl art. 220 § 1 upsa sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. W tym przypadku, z zastrzeżeniem § 3 art. 220 upsa, przewodniczący wzywa wnoszącego pismo, aby pod rygorem pozostawienia pisma bez rozpoznania uiścił opłatę w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia wezwania, przy czym rygor pozostawienia pisma bez rozpoznania nie dotyczy skargi, która należy do katalogu pism kwalifikowanych. W tej sytuacji, w myśl art. 220 § 3 upsa skarga, od której pomimo wezwania, nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu. W rozpoznawanej sprawie należało uiścić wpis sądowy najpóźniej w dniu [...], czyli w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia odpisu zarządzenia z dnia [...]. Wpis został uiszczony natomiast w dniu [...], czyli dwa dni po terminie. W tej sytuacji, uiszczenie wpisu po terminie wywołuje taki sam skutek, jak nie dokonanie tej czynności w ogóle. Z tych względów i na podstawie art. 220 § 3 upsa Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu orzekł jak w sentencji.