II SA/Sz 99/07
Administrative courts2007-05-29
Case number
II SA/Sz 99/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie
Judgment date
2007-05-29
Type
Postanowienie WSA w Szczecinie
Judges
Joanna Wojciechowska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie: Przewodniczący Asesor WSA Joanna Wojciechowska, , , po rozpoznaniu w dniu 29 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi T. C. na czynność materialnotechniczną Prezydenta Miasta w przedmiocie pobrania opłat za kartę pojazdu p o s t a n a w i a odrzucić skargę
UZASADNIENIE
T. C. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego skargę na czynność materialnotechniczną Prezydenta Miasta polegającą odmowie zwrócenia mu kwoty nadpłaconej w wyniku wydania karty pojazdu w związku z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 r., sygn. akt U 6/04.
W odpowiedzi na skargę Prezydent Miasta wniósł o jej oddalenie.
Wojewódzki Sąd Administracyjny, zważył co następuje:
Zgodnie z art. 52 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm.), zwanej daiej w skrócie "Ppsa", skargę można wnieść po wyczerpaniu środków zaskarżenia, jeżeli służyły one skarżącemu w postępowaniu przed organem właściwym w sprawie. Przez wyczerpanie środków zaskarżenia należy rozumieć sytuację, w której stronie nie przysługuje żaden środek zaskarżenia taki jak zażalenie, odwołanie lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy przewidziany w ustawie (art. 52 § 2 tej ustawy). Jeżeli ustawa nie przewiduje środków zaskarżenia w sprawie będącej przedmiotem skargi, skargę na akty lub czynności można wnieść po uprzednim wezwaniu na piśmie właściwego organu- w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o wydaniu aktu lub podjęciu innej czynności- do usunięcia naruszenia prawa ( art. 52 § 3).
Przedmiotem skargi jest czynność materialnotechniczną Prezydenta Miasta i do niej ma zastosowanie art. 52 § 3 Ppsa tj. przed wniesieniem skargi do sądu administracyjnego skarżący winien wezwać organ do usunięcia naruszenia prawa. Następnie skargę można wnieść w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia wezwania o usunięcie naruszenia prawa ( art. 53 § 2 Ppsa).
Z akt sprawy wynika, że skarżący przed wniesieniem skargi do Sądu nie wezwał Prezydenta Miasta do usunięcia naruszenia prawa, a zatem wniesienie skargi do Sądu było przedwczesne.