Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Gl 1571/06

Administrative courts2007-03-26
Case number
III SA/Gl 1571/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach
Judgment date
2007-03-26
Type
Postanowienie WSA w Gliwicach

Judges

Ewa Karpińska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Ewa Karpińska po rozpoznaniu w dniu 26 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi L. D. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w K. z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie podatku akcyzowego postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE W piśmie z dnia [...]r. skarżący, L. D. zaskarżył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach decyzję Dyrektora Izby Celnej w K. z dnia [...]r. nr [...] utrzymującą w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w K. z dnia [...]r. nr [...] odmawiającą stwierdzenia nadpłaty podatku akcyzowego w kwocie [...]zł z tytułu nabycia wewnątrzwpólnotowego samochodu osobowego marki [...] o numerze nadwozia [...]. Zarządzeniem z dnia [...]r. skarżący został wezwany do uiszczenia wpisu sądowego od skargi w kwocie [...]zł w terminie siedmiu dni od daty doręczenia wezwania, pod rygorem odrzucenia skargi. Powyższe zarządzenie zostało doręczone skarżącemu w dniu [...]r., a wobec tego siedmiodniowy termin do uzupełnienia braku formalnego skargi oraz do uiszczenia wpisu upłynął bezskutecznie w dniu [...]r. (piątek). Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z art. 219 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej P.p.s.a., opłatę sądową należy uiścić przy wniesieniu do sądu pisma podlegającego opłacie. W myśl art. 220 § 3 P.p.s.a. skarga, skarga kasacyjna, zażalenie oraz skarga o wznowienie postępowania, od których pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlegają odrzuceniu przez sąd. W niniejszej sprawie skarżący, w wezwaniu Sądu, został pouczony o konsekwencjach jego niewykonania w wyznaczonym terminie i pomimo tego nie uiścił wymaganego od skargi wpisu. W związku z powyższym, w oparciu o powołane wyżej przepisy oraz przy zastosowaniu art. 58 § 3 P.p.s.a., należało orzec jak w sentencji postanowienia.