Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Łd 1059/06

Administrative courts2007-01-12
Case number
II SA/Łd 1059/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-01-12
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Barbara RymaszewskaEwa Cisowska-SakrajdaJolanta Rosińska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 12 stycznia 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jolanta Rosińska, , , po rozpoznaniu w dniu 12 stycznia 2007 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi H. G., E. O., A. M., P. M. i M. G. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w S. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie środowiskowego uwarunkowania zgody na realizację inwestycji p o s t a n a w i a: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Decyzją z dnia [...] Samorządowe Kolegium Odwoławcze w S. utrzymało w mocy zaskarżoną decyzję Wójta Gminy K. z dnia [...] w przedmiocie środowiskowego uwarunkowania zgody na realizację inwestycji. Odpis powyższej decyzji wraz z uzasadnieniem i pouczeniem o terminie i przysługującym środku zaskarżenia skarżący otrzymali za zwrotnym potwierdzeniem odbioru dniu 16 października 2006 r. W dniu 16 listopada 2006 roku H. G., E. O. , A. M. , P. M. i M. G. złożyli do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego za pośrednictwem Samorządowego Kolegium Odwoławczego skargę na decyzje tego organu z dnia [...] Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi zważył, co następuje: Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153 poz. 1270 ze zm.) skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W rozpatrywanej sprawie skarżący otrzymali decyzję z dnia [...] Samorządowego Kolegium Odwoławczego w S., wraz z właściwym pouczeniem, 16 października 2006 r. Od tej daty też zaczął biec termin do złożenia skargi w sądzie administracyjnym, wynoszący 30 dni. Przewidziany w ustawie okres, uprawniający do zaskarżenia aktu administracyjnego upłynął dla skarżących w dniu 15 listopada 2006 r., co oznacza, składając skargę w dniu 16 listopada 2006 r., wnieśli ją po terminie. Stosownie do przepisu art. 58 § 1 pkt. 2 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Mając zatem na względzie treść art. 58 § 1 pkt. 2 wskazanej wyżej ustawy orzeczono jak w sentencji.