Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Po 904/07

Administrative courts2007-05-14
Case number
I SA/Po 904/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu
Judgment date
2007-05-14
Type
Postanowienie WSA w Poznaniu

Judges

Elwira Brychcy

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący ;Sędzia WSA Elwira Brychcy po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 14 maja 2007r. sprawy ze skargi J. M. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] nr [...] w przedmiocie odmowy zwolnienia z obowiązku sporządzenia w 2007r. dowodów przesunięć towarów handlowych pomiędzy poszczególnymi punktami sprzedaży w ramach prowadzonej działalności gospodarczej postanawia Odrzucić skargę /-/E. Brychcy UZASADNIENIE Do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego wpłynęła skarga sporządzona przez pełnomocnika skarżącej - adwokata - na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] utrzymującą w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego z dnia [...]odmawiającą zwolnienia skarżącej od obowiązku sporządzania w 2007 r. dowodów przesunięć towarów handlowych pomiędzy poszczególnymi punktami sprzedaży. Wraz ze złożona skargą nie został uiszczony stały wpis sądowy .który zgodnie z § 2 ust.1 pkt.2 Rozporządzenia Rady Ministrów z 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi / Dz. U nr 03 nr 221 poz. 2193/ wynosi 200 zł. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje. Zgodnie z art. 221 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi / Dz. U. nr 153 poz. 1270 / pismo wnoszone przez adwokata lub radcę prawnego ,które nie są należycie opłacone pozostawia się bez rozpoznania lub odrzuca bez wezwania do uiszczenia opłaty jeżeli pismo podlega opłacie stałej. W niniejszej sprawie wpis stały wynosi 200 zł i nie został uiszczony przez należycie umocowanego adwokata. Należy jeszcze raz podkreślić ,że Sąd nie wzywa adwokata o należny wpis stały. W tej sytuacji wobec nie uiszczenia wpisu stałego w terminie 7 dni od daty wpływu skargi do Sądu na zasadzie art. 221 ppsa Sąd orzekł jak w postanowieniu /-/ E. Brychcy