Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Wr 1848/06

Administrative courts2007-03-19
Case number
I SA/Wr 1848/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-03-19
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu

Judges

Andrzej Szczerbiński

Ruling

*Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Andrzej Szczerbiński po rozpoznaniu w dniu 19 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi B. S. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej we W. O/Z w J. G. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania dotyczącego wstrzymania wykonania decyzji w zakresie podatku od towarów i usług za okres od stycznia do grudnia 2001 r. postanawia odrzucić skargę . UZASADNIENIE W rozpoznawanej sprawie w dniu [...] doręczono skarżącej - w trybie art. 72 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, zwanej dalej u.p.s.a. (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) - wezwanie do uzupełnienia w terminie 7 dni braku skargi pod rygorem jej odrzucenia, poprzez uiszczenie wpisu sądowego. Wyznaczony termin upływał w dniu 18 stycznia 2007 r. Skarżąca dotychczas nie uzupełniła braku skargi. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z art. 72 u.p.s.a. - jeżeli doręczający nie zastanie adresata w mieszkaniu może doręczyć pismo dorosłemu domownikowi. Z akt sprawy wynika, iż wezwanie odebrała matka A. S. i dlatego doręczenie pisma, które nastąpiło w dniu [...] należy uznać za skuteczne. Stosownie zaś do treści art. 220 § 1 u.p.s.a. sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Jeśli skarga dotknięta jest powyższym brakiem strona wzywana jest do jego uzupełnienia, a nie usunięcie braku w wyznaczonym terminie powoduje odrzucenie skargi (art. 220 § 3 u.p.s.a). Wobec powyższego stwierdzić należy, iż pomimo prawidłowo doręczonego wezwania, strona skarżąca nie uzupełniła w zakreślonym terminie należnego wpisu od skargi i dlatego Wojewódzki Sąd Administracyjny orzekł jak w sentencji.