Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Sz 90/07

Administrative courts2007-03-27
Case number
II SA/Sz 90/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie
Judgment date
2007-03-27
Type
Postanowienie WSA w Szczecinie

Judges

Maria Mysiak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie: Przewodniczący Sędzia WSA Maria Mysiak, , , po rozpoznaniu w dniu 27 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi K. i Ł. Ł. na decyzję Wojewody z dnia [...] r. Nr [...] w przedmiocie pozwolenia na przebudowę p o s t a n a w i a odrzucić skargę UZASADNIENIE K. i Ł. Ł. pismem z dnia [...] r. wnieśli do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego , za pośrednictwem organu, skargę na decyzję z dnia [...] r., Nr [...] , utrzymującą w mocy decyzję Starosty z dnia [...] r., udzielającą E. i A. B. pozwolenia na wykonania robót budowlanych polegających na przebudowie, rozbudowie i nadbudowie istniejącego budynku mieszkalnego jednorodzinnego położonego w [...] przy ul. [...]. Pismami Sądu z dnia [...] r. skarżący zostali wezwani do usunięcia braków formalnych skargi, poprzez uiszczenie wpisu od wniesionej skargi w kwocie [...] zł oraz nadesłanie dwóch odpisów skargi. W wezwaniach zawarto pouczenie, iż nie usunięcie wskazanych braków formalnych w terminie siedmiodniowym spowoduje odrzucenie skargi. Zgodnie bowiem z art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie jej braków formalnych. Wezwanie Sądu zostało doręczone skarżącym w dniu [...] r., zatem siedmiodniowy termin do uzupełnienia braków formalnych szczególnego rodzaju pisma procesowego jakim jest skarga wszczynająca postępowanie sądowo-administracyjne, upływał [...] r. Skarżący do dnia dzisiejszego nie uiścili wpisu, ani nie nadesłali odpisów skargi, co powoduje konieczność odrzucenia ich skargi, z uwagi na niemożność nadania jej dalszego biegu. W tych okolicznościach, stosownie do przepisów art. 58 § 1 pkt 3 oraz art. 232 § 1 pkt 1 lit. a ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzeczono jak w sentencji.