I SA/Lu 32/07
Administrative courts2007-01-23
Case number
I SA/Lu 32/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-01-23
Type
Postanowienie WSA w Lublinie
Judges
Wiesława Achrymowicz
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Wiesława Achrymowicz po rozpoznaniu w dniu 23 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi T. K. na decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług za miesiące od grudnia 2004 r. do grudnia 2005 r. w zakresie dopuszczalności skargi p o s t a n a w i a odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
T. K. złożył skargę na decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego z dnia [...] nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług za miesiące od grudnia 2004 r. do grudnia 2005 r. / stanowisko skarżącego, precyzujące przedmiotowy zakres skargi, zawarte w piśmie pełnomocnika z dnia 22 grudnia 2006 r. /.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Zaskarżona decyzja jest decyzją wydaną przez organ pierwszej instancji / art. 13 § 1 pkt 1 Ordynacji podatkowej - ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm. /. Zgodnie z art. 220 § 1 Ordynacji podatkowej od decyzji organu podatkowego wydanej w pierwszej instancji służy stronie odwołanie tylko do jednej instancji.
W myśl art. 52 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi / Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm. / skargę do sądu administracyjnego można wnieść po wyczerpaniu środków zaskarżenia, jeżeli służyły one skarżącemu w postępowaniu przed organem właściwym w sprawie , chyba że skargę wnosi prokurator lub Rzecznik Praw Obywatelskich.
W świetle przytoczonych unormowań skarga T. K. na pierwszoinstancyjną decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego z dnia [...] nr [...] jest niedopuszczalna. Składając skargę, skarżący pomija bezwzględnie wymagany tok instancji w postępowaniu przed organami podatkowymi.
Z tych względów na podstawie art. 58 § 1 pkt 6 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Wojewódzki Sąd Administracyjny orzekł, jak w sentencji.