I SA/Wa 1918/06
Administrative courts2007-03-14
Case number
I SA/Wa 1918/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-14
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Elżbieta Lenart
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym Przewodniczący Sędzia WSA Elżbieta Lenart po rozpoznaniu w dniu 14 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi K. K. na decyzję Ministra Budownictwa z dnia [...] października 2006 r., nr [...] w przedmiocie stwierdzenia nabycia z mocy prawa własności nieruchomości postanawia: odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
Do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie wpłynęła skarga K. K. na decyzję Ministra Budownictwa z dnia [...] października 2006 r., nr [...] w przedmiocie stwierdzenia nabycia z mocy prawa własności nieruchomości. Do skargi dołączono dowód wpłaty wpisu sądowego w wysokości 100 zł (k-10).
Z uwagi na to, że przedmiotem zaskarżenia jest decyzja administracyjna, stosownie do treści § 2 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisu w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 221, poz. 2193) w niniejszej sprawie wpis ma charakter stały i wynosi 200,00 zł.
Wobec powyższego zarządzeniem z dnia [...] stycznia 2007 r. Sąd wezwał skarżącego do uzupełnienia wpisu sądowego w kwocie 100 zł, w terminie 7 dni od doręczenia wezwania pod rygorem odrzucenia skargi.
W odpowiedzi K. K. nadesłał do Sądu kopię dowodu wpłaty w wysokości 100 zł wyjaśniając, że wpłata została dokonana wraz z wniesieniem skargi, a jej oryginał dołączono do skargi z dnia [...] listopada 2006 r. (k- 26).
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył co następuje:
Pisma wnoszone do sądu podlegają opłacie. Zgodnie z art. 219 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) opłatę należy uiścić przy wniesieniu do sądu pisma podlegającego opłacie. Opłatę sądową uiszcza się gotówką do kasy właściwego sądu administracyjnego lub na rachunek bankowy właściwego sądu (art. 219 § 2 powołanej ustawy).
Obowiązek uiszczenia wpisu od skargi wynika z art. 230 powołanej ustawy i jak wskazano wyżej wynosi 200 zł.
W niniejszej sprawie w sposób oczywisty wynika, że skarżący K. K. mimo wezwania Sądu nie uiścił wpisu w wysokości wymaganej przez przepisy, gdyż zamiast 200 zł wpłacił jedynie połowę należnej kwoty.
Mając na uwadze powyższe, skarga od której nie został uiszczony wpis stały w należnej wysokości, podlega odrzuceniu.
Z tych względów Sąd, na podstawie art. 220 §1 powołanej ustawy orzekł, jak w sentencji postanowienia.