V SA/Wa 1276/07
Administrative courts2007-04-11
Case number
V SA/Wa 1276/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-04-11
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Jolanta Bożek
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Jolanta Bożek (spr.), , , po rozpoznaniu w dniu 11 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi B. J. na decyzję Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia [...] grudnia 2006 r. nr [...] w przedmiocie odmowy umorzenia należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. p o s t a n a w i a odrzucić skargę
UZASADNIENIE
W dniu 13 lutego 2007 r. Pełnomocnik B. J. - E. J. wniosła skargę na decyzję Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oddział ZUS w S. z dnia [...] grudnia 2006 r. nr [...] utrzymującą w mocy decyzję z dnia [...] października 2005 r. nr [...] orzekającą o odmowie umorzenia należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
Wojewódzki Sad Administracyjny w Warszawie zważył, iż stosownie do art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), skargę do sądu administracyjnego wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie.
W niniejszej sprawie zaskarżona decyzja została doręczona w dniu 13 stycznia 2007 r. pełnomocnikowi strony - E. J. ( dowód zwrotne potwierdzenie odbioru karta 50 akt administracyjnych).
W związku z powyższym 30-dniowy termin do wniesienia skargi upływał z dniem 12 lutego 2007 r., skarga natomiast została nadana w Urzędzie Pocztowym w dniu 13 lutego 2006 r. (dowód: koperta w której została nadana skarga - karta 9 akt sądowych)
Nastąpiło zatem uchybienie obowiązującego terminu i z tego względu skarga podlega odrzuceniu z mocy art. 58 § 1 pkt 2 oraz § 3 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.