Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Łd 138/07

Administrative courts2007-05-14
Case number
II SA/Łd 138/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-05-14
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Arkadiusz BlewązkaGrzegorz SzkudlarekSławomir Wojciechowski

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi - Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Grzegorz Szkudlarek, , po rozpoznaniu w dniu 14 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. B. na decyzję Wojewody [...] z dnia [...] nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania odszkodowania za grunt przyjęty pod drogę p o s t a n a w i a: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu 17 stycznia 2007 r. W. B. złożył skargę na decyzję Wojewody [...] z dnia [...] nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania odszkodowania za grunt przyjęty pod drogę. Zarządzeniem z dnia 5 kwietnia 2007 r. Przewodniczący Wydziału II WSA wezwał skarżącego do uiszczenia wpisu sądowego od skargi w kwocie 200 zł, w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Powyższe zarządzenie doręczono W. B. w dniu 12 kwietnia 2007 r. Skarżący nie uiścił wpisu od skargi. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Oceniając sytuację jaka istnieje w niniejszej sprawie wskazać należy, że przepis art. 220 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) (w skrócie p.p.s.a.) stanowi, iż Sąd nie podejmuje żadnej czynności na skutek skargi, od której nie została uiszczona należna opłata. Przepis ten przewiduje również, iż w takim wypadku przewodniczący wzywa wnoszącego pismo, aby uiścił ją w terminie siedmiu dni. Sąd odrzuca skargę, gdy - pomimo wezwania - wpis nie został uiszczony w wyznaczonym terminie ( art. 220 § 3 cyt. ustawy). W sprawie niniejszej zarządzeniem z dnia 5 kwietnia 2007 r. wezwano skarżącego do uiszczenia wpisu w kwocie 200 zł w terminie siedmiu dni od doręczenia wezwania. Wezwanie to doręczono mu w dniu 12 kwietnia 2007 r. Termin na uiszczenie wpisu upłynął więc wraz z dniem 19 kwietnia 2007 r. Wpisu nie uiszczono jednak w powyższym terminie. Wobec nieuzupełnienia braku skargi, Sąd na podstawie art. 220 § 3 p.p.s.a. orzekł jak w sentencji postanowienia.