Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Ke 328/06

Administrative courts2007-02-08
Case number
I SA/Ke 328/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach
Judgment date
2007-02-08
Type
Postanowienie WSA w Kielcach

Judges

Ewa RojekGrażyna JarmaszMirosław Surma

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Ewa Rojek, Sędziowie Sędzia NSA Grażyna Jarmasz (spr.),, Asesor WSA Mirosław Surma, Protokolant Dominik Gajek, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 8 lutego 2007r. sprawy ze skargi L.R. na decyzję Dyrektora Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie płatności bezpośrednich do gruntów rolnych na 2005r. p o s t a n a w i a odrzucić skargę. UZASADNIENIE Skuteczne wniesienie skargi do sądu administracyjnego wymaga spełnienia przez skarżącego warunków formalnych, które zostały dla skargi określone w przepisach prawa, oraz opłacenia prawem przewidzianych opłat sądowych. Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz.1270 ze zm.), skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W przedmiotowej sprawie skuteczne doręczenie w trybie art. 44 Kpa decyzji Dyrektora Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z dnia [...] nr [...] w przedmiocie przyznania płatności bezpośrednich do gruntów rolnych na 2005r. nastąpiło w dniu 4 października 2006r. /potwierdzenie odbioru w aktach sprawy/. Zatem trzydziestodniowy termin do wniesienia skargi rozpoczął się w dniu 5 października 2006r., upłynął zaś w dniu 3 listopada 2006r. Jak wynika z akt przedmiotowej sprawy L.R. skargę na w/w rozstrzygnięcie, skutecznie wniesioną, złożył w placówce pocztowej w dniu 10 listopada 2006 r. W związku z powyższym, skoro skarga została wniesiona po terminie, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach, działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 w/cyt. ustawy Prawo o postępowaniu przed sadami administracyjnymi, orzekł jak w sentencji.