II SA/Ol 704/06
Administrative courts2007-02-06
Case number
II SA/Ol 704/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie
Judgment date
2007-02-06
Type
Postanowienie WSA w Olsztynie
Judges
S. Beata Jezielska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Beata Jezielska po rozpoznaniu w dniu 6 lutego 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. C. na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia "[...]" nr "[...]" w przedmiocie nakazania usunięcia nieprawidłowości w celu utrzymania w odpowiednim stanie technicznym budynku postanawia odrzucić skargę WSA/post.1 – sentencja postanowienia
UZASADNIENIE
K. B. wniósł w imieniu M. C. skargę na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia "[...]" utrzymującą w mocy decyzję Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia "[...]" nakazującą Wspólnocie Mieszkaniowej budynku przy ul. A. w O. usunięcie nieprawidłowości wykazanych w opinii technicznej dotyczącej prawidłowości zaprojektowania i wykonania instalacji gazowej, spalinowej i wentylacyjnej w celu utrzymania budynku w odpowiednim stanie technicznym.
K. B. został wezwany do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez przedłożenie pełnomocnictwa skarżącego do działania w jego imieniu w terminie 7 dni od doręczenia wezwania pod rygorem jej odrzucenia. Przesyłka została nadana drogą pocztową na adres wskazany w skardze. Wobec nieodebrania pisma przez adresata zostało ono uznane za doręczone z dniem 19 października 2006r.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi.
W niniejszej sprawie braki formalne skargi nie zostały uzupełnione. Wprawdzie adresat nie odebrał przesłanego do niego pisma, ale w trybie art. 73 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi pisma te uznano za doręczone. Zgodnie z § 9 ust. 1 i 2 rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 czerwca 1999 r. w sprawie szczegółowego trybu doręczania pism sądowych przez pocztę w postępowaniu cywilnym (Dz.U. Nr 62 poz. 697) zawiadomienie o nadejściu przesyłki zostało dokonane przez pocztę dwukrotnie (4 października 2006r. oraz 12 października 2006r.) i za każdym razem pozostawiono przesyłkę w urzędzie pocztowym na okres siedmiu dni. W tej sytuacji pismo uznaje się za dręczone z upływem ostatniego dnia tego okresu. Zatem wezwanie Sądu należało uznać za doręczne z dniem 19 października 2006r., a wobec tego termin do uzupełnienia braków skargi upłynął w dniu 26 października 2006r. Pomimo upływu terminu wyznaczonego przez Sąd nie uzupełniono braku formalnego skargi.
Wobec powyższego na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi należało orzec jak w sentencji postanowienia.