Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VI SA/Wa 316/07

Administrative courts2007-04-11
Case number
VI SA/Wa 316/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-04-11
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Danuta Szydłowska...

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, w składzie następującym: Asesor WSA Danuta Szydłowska po rozpoznaniu w dniu 11 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi L. S. na decyzję Komendanta Głównego Policji z dnia [...] listopada 2006 r. nr [...] w przedmiocie cofnięcia pozwolenia na broń myśliwską postanawia: odrzucić skargę UZASADNIENIE Zgodnie z art. 53 § l ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r.- Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153, poz. 1270 ze zm.) zwanej dalej p.p.s.a. skargę do sądu administracyjnego wnosi się w terminie 30 dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Zgodnie z treścią art. 54 § l p.p.s.a. skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi. W niniejszej sprawie decyzja Komendanta Głównego Policji z dnia [...] listopada 2006 r. nr [...] w przedmiocie cofnięcia pozwolenia na broń myśliwską została doręczona skarżącemu w dniu 5 grudnia 2006 r. Zaskarżona decyzja zawiera pouczenie co do trybu i terminu wniesienia środka zaskarżenia do sądu. Pomimo prawidłowego pouczenia skarżący wniósł skargę bezpośrednio do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Przekazanie skargi według właściwości do Komendanta Głównego Policji nastąpiło w dniu 15 stycznia 2007r., a jej wpływ do Sądu wraz z odpowiedzią na skargę w dniu 20 lutego 2007 r. Z uwagi na fakt, iż skarżący otrzymał decyzję w dniu 5 grudnia 2006 r. skuteczny termin do wniesienia skargi upłynął w dniu 4 stycznia 2007 r. Art. 58 § l ust. 2 p.p.s.a. stanowi, iż skarga wniesiona po upływie terminu do jej wniesienia podlega odrzuceniu. Zgodnie z treścią art. 58 § 3 Sąd odrzuca skargę postanowieniem. Odrzucenie skargi może nastąpić na posiedzeniu niejawnym. Wobec powyższego Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie na podstawie art. 58 § l pkt 2 ustawy p.p.s.a. postanowił jak w sentencji.