III SA/Wr 75/07
Administrative courts2007-02-09
Case number
III SA/Wr 75/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-02-09
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu
Judges
Krystyna Anna Stec
Ruling
*Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA - Krystyna Anna Stec, , , po rozpoznaniu w dniu 9 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi G. L. na decyzję Dyrektora Izby Celnej we W. z dnia 30 listopada 2006 r. Nr [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej za wykonywanie przejazdu po drogach krajowych bez uiszczania opłaty postanawia: odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
Decyzją z dnia 30 listopada 2006 r. Nr [...] Dyrektor Izby Celnej we W., po rozpatrzeniu odwołania G. L., utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w L. z dnia 16 października 2006 r. Nr [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej za wykonywanie przewozu drogowego bez uiszczenia wymaganej opłaty.
Decyzja organu odwoławczego z dnia 30 listopada 2006 r., wraz z prawidłowym pouczeniem o prawie, trybie i terminie zaskarżenia, została doręczona skarżącemu w dniu 4 grudnia 2006 r. (zwrotne potwierdzenie odbioru).
Pismem nadanym listem poleconym w dniu 4 stycznia 2007 r., G. L. wniósł za pośrednictwem Dyrektora Izby Celnej we W., skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.
Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje:
Zgodnie z art. 54 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - zwanej dalej w skrócie p.p.s.a. (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi. Organ ten przekazuje skargę sądowi wraz z aktami sprawy i odpowiedzią na skargę w terminie trzydziestu dni od dnia jej wniesienia. Zgodnie z art. 53 § 1 p.p.s.a., skargę taką wnosi się w terminie trzydziestodniowym od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W świetle art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 p.p.s.a. sąd, na posiedzeniu niejawnym odrzuca skargę wniesioną po terminie.
Decyzję organu administracji publicznej doręczono skutecznie stronie skarżącej w dniu 4 grudnia 2006 r. Termin do wniesienia skargi upływał z końcem dnia 3 stycznia 2007 r. (środa). Należy zatem uznać, iż skarga została wniesiona z naruszeniem terminu przewidzianego w art. 53 § 1 p.p.s.a., bowiem skarżący nadał ją w urzędzie pocztowym dopiero w dniu 4 stycznia 2007 r. (czwartek).
W tym stanie sprawy, wobec wniesienia skargi po terminie, na podstawie powołanych powyżej przepisów, orzeczono jak w sentencji.