Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wa 94/07

Administrative courts2007-01-26
Case number
III SA/Wa 94/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-01-26
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Bożena Dziełak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Bożena Dziełak (sprawozdawca), , po rozpoznaniu w dniu 26 stycznia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. A. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... listopada 2006 r. Nr ... w przedmiocie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego postanawia: - odrzucić skargę - UZASADNIENIE Pismem z dnia 20 grudnia 2006 r. – złożonym osobiście w Izbie Skarbowej w W. w dniu 21 grudnia 2006 r. – W. A. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... listopada 2006 r. nr... odmawiającą zmiany postanowienia organu pierwszej instancji w przedmiocie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego (k... akt sądowych). Zaznaczył, że zaskarżona decyzja została mu doręczona 21 listopada 2006 r. Z akt administracyjnych wynika natomiast, że przesyłka zawierająca zaskarżoną decyzję została awizowana w dniu 14 listopada 2006 r. i pozostawiona na okres 14 dni do dyspozycji adresata w urzędzie pocztowym [...]. Zawiadomienie o tym fakcie pozostawiono w pocztowej skrzynce oddawczej skarżącego. Przesyłkę powyższą skarżący odebrał osobiście w dniu 20 listopada 2006 r. (na co wskazuje umieszczona na zwrotnym potwierdzeniu odbioru pieczątka ze wskazaną datą) potwierdzając odbiór czytelnym podpisem. Stosownie do dyspozycji art. 53 § 1 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) – powołanej dalej jako P.p.s.a. do skutecznego wniesienia skargi do Sądu Administracyjnego konieczne jest zachowanie 30-dniowego terminu od dnia doręczenia stronie rozstrzygnięcia administracyjnego zapadłego w sprawie. W treści zaskarżonej w niniejszej sprawie decyzji zawarto prawidłowe pouczenie o sposobie wnoszenia skargi do Sądu oraz terminie w jakim należy tego dokonać. W związku z powyższym, skoro zaskarżona decyzja została stronie doręczona 20 listopada 2006 r., wskazany w art. 53 § 1 P.p.s.a. 30-dniowy termin do wniesienia skargi upływał z dniem 20 grudnia 2006 r. (środa) i najpóźniej w tym dniu strona powinna złożyć skargę. Uczyniła to jednak z jednodniowym opóźnieniem. W myśl art. 58 § 1 pkt 2 P.p.s.a. Sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Zgodnie natomiast z art. 58 § 3 P.p.s.a. odrzucenie skargi ma formę postanowienia i może nastąpić na posiedzeniu niejawnym. Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 w związku z art. 53 § 1 P.p.s.a. orzekł, jak w sentencji.