Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Lu 218/07

Administrative courts2007-04-13
Case number
II SA/Lu 218/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-04-13
Type
Postanowienie WSA w Lublinie

Judges

Ewa Ibrom

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA II SA/Lu 218/07 P O S T A N O W I E N I E Lublin, dnia 13 kwietnia 2007 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący - sędzia WSA Ewa Ibrom po rozpoznaniu w dniu 13 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. D. na decyzję Wojewody z dnia [...]Nr [...] w przedmiocie uchylenia decyzji o odmowie uchylenia decyzji ostatecznej zatwierdzającej projekt budowlany i udzielającej pozwolenia na budowę p o s t a n a w i a odrzucić skargę. UZASADNIENIE II SA/Lu 218/07 U Z A S A D N I E N I E A. D. złożył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie skargę na decyzję Wojewody z dnia [...] Nr [...], domagając się uchylenia zaskarżonej decyzji. Zarządzeniem z dnia 16 marca 2007 r. skarżący został wezwany usunięcia braków formalnych skargi poprzez nadesłanie 2 egzemplarzy odpisów skargi poświadczonych za zgodność z oryginałem lub własnoręcznie podpisanych oraz do uiszczenia wpisu od skargi w kwocie 200 zł. Odpis tego zarządzenia został doręczony domownikowi skarżącego w dniu 22 marca 2007 r. (k. 10). Mimo upływu zakreślonego terminu skarżący nie złożył wymaganych odpisów skargi ani nie wpłacił żądanej kwoty. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie zważył, co następuje: W tej sytuacji skarga podlega odrzuceniu. W myśl bowiem przepisu art. 220 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz.1270 ze zm.) skarga, od której mimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu. Ponadto stosownie do art. 58 § 1 pkt 3 powołanej ustawy, sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi. Zgodnie zaś z przepisem art. 72 ustawy jeżeli doręczający nie zastanie adresata w mieszkaniu, może doręczyć pismo dorosłemu domownikowi, a gdyby go nie było – administracji domu lub dozorcy, jeżeli osoby te nie mają sprzecznych interesów w sprawie i podjęły się oddania mu pisma. Skoro zatem matka skarżącego – jako dorosły domownik, który podjął się oddania przesyłki skarżącemu – odebrała odpis zarządzenia wzywającego do uiszczenia wpisu od skargi w dniu 22 marca 2007 r., co potwierdziła własnoręcznym podpisem na zwrotnym poświadczeniu odbioru pisma (k. 10), to należy przyjąć, że w tym dniu pismo to zostało skutecznie doręczone skarżącemu. Skarżący zaś pomimo upływu zakreślonego terminu nie złożył żądanych odpisów skargi ani nie uiścił wpisu sądowego od skargi. Z tych względów Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie orzekł, jak w sentencji.