Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Po 1459/06

Administrative courts2007-02-12
Case number
I SA/Po 1459/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu
Judgment date
2007-02-12
Type
Postanowienie WSA w Poznaniu

Judges

Janusz Ruszyński

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA: Janusz Ruszyński po rozpoznaniu w dniu 12 lutego 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi B.B. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] r., nr [...] w przedmiocie pozostawienia bez rozpoznania skargi na czynności egzekucyjne postanawia: odrzucić skargę I-/ J. Ruszyński UZASADNIENIE Postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] 2006r. zaskarżył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego B.B., własnoręcznie podpisując skargę i wskazując w niej adres strony skarżącej - Przedsiębiorstwo "A" B.B., ul. [...],[...] O. Taki sam adres podano na kopercie, w której nadano przesyłkę (k. 7 akt sąd.). Wezwanie do uiszczenia wpisu od skargi w kwocie 100,-zł zostało doręczone skarżącemu w dniu 4 stycznia 2007r. (k. 14 akt sąd.), na wskazany w skardze, jak również na kopercie adres, w trybie art. 73 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, licząc dwukrotne awizowanie przesyłki. W wezwaniu zawarto pouczenie, że nieusunięcie powyższego braku skargi w terminie 7 dni od daty doręczenia wezwania, spowoduje skutek prawny w postaci jej odrzucenia. Termin do uiszczenia przedmiotowego wpisu upłynął z dniem 11 stycznia 2007r. (czwartek). Zgodnie z art. 220 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), dalej określonej także ustawą P.p.s.a., sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Stosownie zaś do treści art. 220 § 3 powoływanej wyżej ustawy P.p.s.a., skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Sąd odrzuca skargę postanowieniem. Odrzucenie skargi może nastąpić na posiedzeniu niejawnym (art. 58 § 3 ustawy P.p.s.a.) Skoro wpisu nie uiszczono, na podstawie art. 220 § 3 w związku z art. 58 § 3 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi należało skargę odrzucić. /-/ J. Ruszyński