Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Łd 454/06

Administrative courts2007-01-11
Case number
III SA/Łd 454/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-01-11
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Monika Krzyżaniak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 11 stycznia 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi w Wydziale III w składzie następującym: Sędzia WSA Monika Krzyżaniak po rozpoznaniu w dniu 11 stycznia 2007 roku w Łodzi na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi L. S. na decyzję Wojewody [...] z dnia [...] nr [...] w przedmiocie uchylenia decyzji organu I instancji o odmowie uznania za osobę bezrobotną p o s t a n a w i a: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Decyzją z dnia [...] o numerze [...] Wojewoda [...] uchylił decyzję Starosty [...] z dnia [...] nr [...] o odmowie uznania L. S. za osobę bezrobotną z dniem [...] i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania. Przedmiotowa decyzja została doręczona skarżącemu w dniu 3 lipca 2006 roku. W dniu 22 sierpnia 2006 roku L. S. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi skargę na powyższą decyzję Wojewody [...] z dnia [...] Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Stosownie do treści art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm.) skargę wnosi się do sądu w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. W myśl natomiast art. 58 § 1 punkt 2 powołanej wyżej ustawy, sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Jak wynika ze zwrotnego potwierdzenia odbioru dołączonego do akt administracyjnych niniejszej sprawy, w dniu 3 lipca 2006 roku została doręczona skarżącemu kwestionowana decyzja Wojewody [...]. Skarżący wniósł skargę do Sądu w dniu 22 sierpnia 2006 roku, a więc z przekroczeniem ustawowego terminu do jej wniesienia, bowiem termin do wniesienia skargi upłynął w dniu 2 sierpnia 2006 roku. Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 58 § 1 punkt 2 i § 3 w związku z art. 53 § 1 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, Sąd orzekł jak w sentencji postanowienia.