Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Lu 316/07

Administrative courts2007-05-21
Case number
I SA/Lu 316/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie
Judgment date
2007-05-21
Type
Postanowienie WSA w Lublinie

Judges

Anna Kwiatek

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Anna Kwiatek po rozpoznaniu w dniu 21 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi T. N. na postanowienie Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia - , nr - w przedmiocie łącznego zobowiązania pieniężnego na 2007 r. p o s t a n a w i a: - odrzucić skargę UZASADNIENIE W dniu 20 marca 2007 r. do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie wpłynęła skarga T. N. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w przedmiocie łącznego zobowiązania pieniężnego na 2007 rok. W wykonaniu zarządzenia Przewodniczącego Wydziału z dnia 20 marca 2007 r. sekretariat tutejszego Sądu wezwał skarżącego do usunięcia braków formalnych skargi z dnia 15 marca 2007 r. poprzez wskazania numeru i daty zaskarżonego aktu (decyzji, postanowienia, innego aktu) lub zaskarżonej czynności -w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania - pod rygorem odrzucenia skargi (k-13 akt sądowych). Jak wynika ze zwrotnego potwierdzenia odbioru (k.16), przesyłka zawierająca wezwanie do usunięcia braków formalnych skargi została doręczona skarżącemu w sposób prawem przewidziany w dniu 26 marca 2007 r. (wezwanie odebrał brat skarżącego – K. N.). Braków formalnych skargi skarżący nie uzupełnił. Rozpoznając sprawę Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył co następuje: Zgodnie z dyspozycją art. 57 ( 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm. zwanej dalej "ppsa") skarga powinna czynić zadość wymogom pisma w postępowaniu sądowym, a ponadto zawierać: 1/ wskazanie zaskarżonej decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności; 2/ oznaczenie organu, którego działania lub bezczynności skarga dotyczy; 3/ określenie naruszenia prawa lub interesu prawnego. Jeżeli więc pismo strony nie może otrzymać prawidłowego biegu wskutek niezachowania wymogów formalnych, przewodniczący wzywa stronę o jego uzupełnienie lub poprawienie w terminie siedmiu dni (...) – art. 49 § 1 ppsa. Jak wskazano wyżej, wezwanie do usunięcia braków formalnych skargi zostało doręczone skarżącemu w dniu 26 marca 2007 r. Tym samym siedmiodniowy termin wyznaczony stronie na zastosowanie się do wezwania Sądu upłynął z dniem 2 kwietnia 2007 r. i, jak wynika z akt sprawy, braki formalne skargi z dnia 15 marca 2007 r. nie zostały usunięte. Skoro w wyznaczonym terminie strona braków formalnych skargi nie uzupełniła, to zgodnie z powyższym działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 i § 3 Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, należało orzec jak w sentencji.