Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wr 18/07

Administrative courts2007-02-02
Case number
III SA/Wr 18/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-02-02
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu

Judges

Jerzy Strzebińczyk

Ruling

*Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA – Jerzy Strzebińczyk po rozpoznaniu w dniu 2 lutego 2007 r., na posiedzeniu niejawnym, sprawy ze skargi M. R. na decyzję Wojewody D. z dnia [...], Nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania w sprawie wymeldowania, postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE Pismem z dnia [...] M. R. wniósł skargę na opisaną w osnowie niniejszego postanowienia decyzję Wojewody D. z dnia [...]. Wobec faktu, iż pismo nadesłane do tutejszego Sądu było jedynie kserokopią skargi, zarządzeniem Przewodniczącego z dnia 9 stycznia 2007 r. wezwano skarżącego do uzupełnienia braków wniesionej skargi poprzez jej podpisanie (osobiście w Sekretariacie Sądu), bądź przesłanie oryginału pisma oraz uiszczenie wpisu sądowego w wysokości 100 złotych, w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi. Oba wezwania zostały skarżącemu doręczone w dniu [...]. Termin do uzupełnienia braków skargi upływał zatem z końcem dnia [...] (wtorek). W dniu 18 stycznia 2007 r. skarżący uiścił wymagany wpis sądowy oraz przesłał otrzymany od organu egzemplarz zaskarżonej decyzji Wojewody. Do teju pory nie podpisał natomiast złożonej w Sądzie skargi, ani nie przesłał jej oryginału. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej "p.p.s.a.", sąd odrzuci skargę, gdy w wyznaczonym przez Przewodniczącego terminie nie uzupełniono jej braków formalnych. W niniejszej sprawie, skarżącego wezwano do uzupełnienia braków formalnych wniesionego pisma, bowiem złożona przez skarżącego kserokopia skargi nie spełniała wymogu własnoręcznego podpisu osoby wnoszącej pismo (art. 46 § 1 pkt 4 p.p.s.a.). W zarządzeniu zaznaczono, iż brak ten może zostać uzupełniony bądź przed podpisanie złożonego w Sądzie egzemplarza, bądź przez przesłanie własnoręcznie podpisanego egzemplarza skargi. Doręczone skarżącemu wezwanie zawierało także wymagane przepisami pouczenie, iż uzupełnienie braku powinno nastąpić w terminie 7 dni, pod rygorem odrzucenia skargi. Skarżący uiścił wymagany wpis sądowy od skargi, jednakże nie uzupełnił braku formalnego i nie dostarczył do Sądu podpisanego egzemplarza skargi. W tym stanie rzeczy, na podstawie wyżej powołanych przepisów, Wojewódzki Sąd Administracyjny, orzekł jak w sentencji.