Ppolska.starec← UrzadnikLog in

IV SA/Gl 70/07

Administrative courts2007-03-26
Case number
IV SA/Gl 70/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach
Judgment date
2007-03-26
Type
Postanowienie WSA w Gliwicach

Judges

Stanisław Nitecki

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Stanisław Nitecki, po rozpoznaniu w dniu 26 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. G. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w K. z dnia [...]r. Nr [...] w przedmiocie: odmowy przyznania dofinansowania kosztów kształcenia młodocianego pracownika p o s t a n a w i a odrzucić skargę UZASADNIENIE A. G. pismem procesowym z dnia [...]r. wniósł za pośrednictwem Samorządowego Kolegium Odwoławczego w K. skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach na decyzję tegoż organu z dnia [...] r. Nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania dofinansowania kosztów kształcenia młodocianego pracownika. Po przekazaniu przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze w K. wniesionej skargi i odpowiedzi na skargę, Sąd pismem z dnia [...] r. sygn. akt IV SA/Gl 70/07 wezwał skarżącego do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez nadesłanie umowy spółki cywilnej A w Ż. celem wykazania sposobu jej reprezentacji. Do wykonania czynności skarżący zobowiązany został w terminie siedmiu dni od dnia otrzymania wskazanego pisma pod rygorem odrzucenia skargi. Skarżący powyższe pismo otrzymał w dniu [...]r., a wynika to z daty odbioru pisma na zwrotnym potwierdzeniu jego odbioru. W świetle treści skargi strony oraz przedstawionych działań podjętych przez sąd administracyjny skarga podlega odrzuceniu, ponieważ wyczerpane zostały przesłanki jej odrzucenia przewidziane treścią art. 58 § 1 pkt 3 oraz art. 220 § 3 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270) gdyż w wyznaczonym przez Sąd terminie skarżący nie uzupełnił braku formalnego skargi. Wobec powyższego należało stosownie do postanowień art. 58 § 1 pkt 3 wyżej wymienionej ustawy orzec jak w sentencji.