Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Op 117/07

Administrative courts2007-04-16
Case number
II SA/Op 117/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu
Judgment date
2007-04-16
Type
Postanowienie WSA w Opolu

Judges

Ewa Janowska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Ewa Janowska po rozpoznaniu w dniu 16 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. S. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Opolu, z dnia [...], nr [...] w przedmiocie zasiłku celowego postanawia: odrzucić skargę UZASADNIENIE Skarżący J. S. wniósł w dniu 2 lutego 2007 r. (data nadania przesyłki w placówce pocztowej) skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Opolu, za pośrednictwem Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Opolu, na decyzję tego organu z dnia [...], nr [...] w przedmiocie zasiłku celowego, uchylającą w całości decyzję Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w Z. z dnia [...], nr [...] w sprawie przyznania zasiłku celowego pomocy społecznej w kwocie 50 zł z przeznaczeniem na wydatki bieżące i przekazującą sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ I instancji. Zaskarżoną decyzję, jak wynika ze zwrotnego pocztowego potwierdzenia odbioru, J. S. odebrał w dniu 25 września 2006 r. W odpowiedzi na skargę z dnia 5 marca 2007 r. organ II instancji wniósł o odrzucenie skargi z uwagi na wniesienie jej po upływie ustawowego 30 dniowego terminu. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu, zważył co następuje: Skargę należało odrzucić. Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej P.p.s.a., skargę wnosi się w terminie 30 dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Stosownie do art. 54 § 1 P.p.s.a. skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi. Skarżący odebrał zaskarżoną decyzję w dniu 25 września 2006 r., a zatem 30 dniowy termin do wniesienia skargi rozpoczął bieg w dniu 26 września 2006 r. i zakończył się w dniu 25 października 2006 r., Skarga złożona została poprzez nadanie jej w placówce pocztowej w dniu 2 lutego 2007 r., a więc po upływie wymaganego ustawowo terminu. W związku z powyższym skargę, jako wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia należało na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 P.p.s.a., odrzucić.