Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Wr 1479/06

Administrative courts2007-05-07
Case number
I SA/Wr 1479/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-05-07
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu

Judges

Maria Tkacz-Rutkowska

Ruling

*Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Maria Tkacz-Rutkowska po rozpoznaniu w dniu 7 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi J. O. na uchwałę Rady Gminy w J. W. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie uchylenia uchwały dotyczącej szczegółowych zasad trybu i umarzania wierzytelności z tytułu należności pieniężnych postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE W rozpatrywanej sprawie, zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału I z dnia 9 października 2006 r. wezwano stronę skarżącą do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez uiszczenie wpisu sądowego w kwocie 300,00 zł, w terminie siedmiu dni, pod rygorem odrzucenia skargi. Na powyższe zarządzenie skarżący wniósł w terminie zażalenie, które zostało oddalone przez Naczelny Sąd Administracyjny postanowieniem z dnia 30 stycznia 2007 r. (sygn. akt II GZ 11/07). W związku z powyższym, pismem z dnia 20 marca 2007 r. wezwano ponownie stronę skarżącą do uiszczenia wpisu sądowego od skargi w terminie siedmiu dni, pod rygorem odrzucenia skargi. Powyższe wezwanie - jak wynika z pocztowego potwierdzenia odbioru Urzędu Pocztowego w J. G. - zostało doręczone skarżącemu osobiście w dniu 26 marca 2007 r. Nieprzekraczalny termin do usunięcia braków skargi upłynął w dniu 2 kwietnia 2007 r. Skarżący, pomimo wezwania, nie uiścił należnego wpisu sądowego do dnia dzisiejszego. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z regulacją art. 220 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm.) skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Natomiast w myśl przepisu art. 58 § 1 pkt 3 powyższej ustawy sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi. W rozpoznawanej sprawie należało uiścić wpis sądowy najpóźniej w dniu 2 kwietnia 2007 r., czyli w terminie siedmiu dni od dnia wezwania do uzupełnienia braków formalnych skargi. Nieuzupełnienie przez stronę braków w terminie, uniemożliwia nadanie sprawie biegu oczekiwanego przez skarżącego. W związku z powyższym, działając na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 oraz 220 § 3 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Sąd orzekł jak w sentencji.