Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Bk 155/07

Administrative courts2007-03-29
Case number
II SA/Bk 155/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku
Judgment date
2007-03-29
Type
Postanowienie WSA w Białymstok

Judges

Grażyna Gryglaszewska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący sędzia NSA Grażyna Gryglaszewska (spr.), , , po rozpoznaniu w dniu 29 marca 2007 r. w Białymstoku na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi E. P. na decyzję Wojewody P. z dnia [...] stycznia 2007 r. Nr [...] w przedmiocie wymeldowania z pobytu stałego p o s t a n a w i a odrzucić skargę. UZASADNIENIE Pani E. P. wniosła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku skargę na decyzję Wojewody P. z dnia [...] stycznia 2007 roku, wydaną w przedmiocie wymeldowania z pobytu stałego. Zarządzeniami Przewodniczącego tut. Wydziału z dnia 1 marca 2007 roku, skarżąca została wezwana przez Sąd do uiszczenia wpisu sądowego od skargi w kwocie 100 zł oraz usunięcia braku formalnego skargi poprzez nadesłanie jej odpisu poświadczonego za zgodność z oryginałem - w terminie 7 dni, pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwanie Sądu z dnia 7 marca 2007 roku, zostało doręczone skarżącej w dniu 12 marca 2007 roku (zwrotne potwierdzenie odbioru – k.14). Termin do uzupełnienia przedmiotowych braków formalnych skargi upłynął zatem w dniu 19 marca 2007 roku. Skarżąca nie uiściła w wyznaczonym terminie wpisu sądowego, jak też nie uzupełniła braku formalnego skargi poprzez nadesłanie jego odpisu poświadczonego za zgodność z oryginałem. Zgodnie z art. 220 ( 3 ustawy z 30 sierpnia 2002 roku – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Zgodnie natomiast z przepisem art. 58 § 1 pkt 3 tejże ustawy, sąd jest zobowiązany do odrzucenia skargi w przypadku nieuzupełnienia jej braków formalnych w wyznaczonym terminie. W tej sytuacji Sąd, stosując przepisy z art. 220 § 3 w zw. art. 58 § 1 pkt 3 i § 3 cytowanej ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w sentencji postanowienia.