II SA/Wa 2237/06
Administrative courts2007-02-02
Case number
II SA/Wa 2237/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-02-02
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Iwona Dąbrowska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie: Przewodniczący: Sędzia WSA Iwona Dąbrowska po rozpoznaniu w dniu 2 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. H. na Komendanta Głównego Policji w przedmiocie postępowania dyscyplinarnego dotyczącego funkcjonariusza Policji postanawia -odrzucić skargę-
UZASADNIENIE
II SA/Wa 2237/06
UZASADNIENIE
Skarga wnoszona do wojewódzkiego sądu administracyjnego powinna spełniać wymogi przewidziane w art. 57 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) dalej powoływana jako ppsa, tj. powinna czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym, a ponadto zawierać:
1. wskazanie zaskarżonej decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności;
2. oznaczenie organu, którego działania lub bezczynności skarga dotyczy;
3. określenie naruszenia prawa lub interesu prawnego.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie pismem z dnia 28 grudnia 2006 r. wezwał skarżącego do uzupełnienia – w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi - braków formalnych skargi z dnia 25 października 2006 r. poprzez wskazanie daty i numeru konkretnie zaskarżanej decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności, ewentualnie do wskazania przedmiotu bezczynności organu. Wezwanie to doręczono skarżącemu w dniu 15 stycznia 2007 r. (zwrotne potwierdzenie odbioru znajduje się w aktach sprawy).
Skarżący poinformowany o skutkach nieuzupełnienia braków formalnych skargi, mimo wniesienia pisma zatytułowanego "sprecyzowanie skargi – uzupełnienie do skargi z dnia 25.10.2006 r." w terminie, nie wykonał prawidłowo wezwania Sądu, bowiem nie wskazał daty i numeru konkretnie zaskarżanej decyzji, postanowienia, innego aktu lub czynności, ani przedmiotu bezczynności organu.
Z tych względów na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 oraz art. 58 § 3 ppsa Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie orzekał, jak w postanowieniu.