Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VIII SA/Wa 44/07

Administrative courts2007-02-20
Case number
VIII SA/Wa 44/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-02-20
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Elżbieta Lenart

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie: Przewodniczący: Sędzia WSA - Elżbieta Lenart po rozpoznaniu w dniu 20 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi I.P. i M.P. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w R. z dnia [...] sierpnia 2006 r., znak: [...] w przedmiocie opłaty adiacenckiej postanawia -odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu [...] września 2006 r. (data sporządzenia skargi) skarżący wnieśli do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, za pośrednictwem Samorządowego Kolegium Odwoławczego, skargę na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w R. z dnia [...] sierpnia 2006 r., znak: [...] w przedmiocie opłaty adiacenckiej. Sąd pismem z dnia [...] grudnia 2006 r. wezwał skarżących, pod rygorem odrzucenia skargi, do uiszczenia wpisu od skargi. Wezwania niniejsze doręczone zostały skarżącym w dniu [...] grudnia 2006 r. (zwrotne potwierdzenia odbioru w aktach sprawy). Pomimo upływu w dniu [...] grudnia 2006 r. zakreślonego w wezwaniu terminu, skarżący do dnia dzisiejszego nie uiścili wpisu od skargi. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie § 2 ust. 3 pkt 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości oraz szczegółowych zasad pobierania wpisów w postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 221, poz. 2193 ze zm.) w zw. z art. 233 oraz 219 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) skarga wniesiona w niniejszej sprawie podlega opłacie sądowej (wpisowi), którą skarżący winni byli uiścić przy wniesieniu skargi. Ponieważ skarżący wpisu nie opłacili, Sąd stosownie do treści art. 220 § 1 cytowanej ustawy – wezwał ich do uiszczenia wpisu sądowego w terminie 7 dni od otrzymania wezwania. W piśmie tym zamieszczono pouczenie, że nieuiszczenie opłaty sądowej w zakreślonym terminie spowoduje odrzucenie skargi. Ponieważ skarżący nie uiścili wpisu w terminie zakreślonym dla dokonania tej czynności, skargę należało odrzucić. Mając powyższe na względzie Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie na podstawie art. 220 § 3 ustawy prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w sentencji postanowienia.