Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wr 628/06

Administrative courts2007-03-23
Case number
III SA/Wr 628/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-03-23
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu

Judges

Maciej Guziński

Ruling

*Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA - Maciej Guziński po rozpoznaniu w dniu 23 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. M. na decyzję Wojewody D. z dnia 6 września 2006 r., nr [...] w przedmiocie wymeldowania z miejsca pobytu stałego postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Zarządzeniem z dnia 14 lutego 2007 r. - wysłanym na adres wskazany przez M. M. w skardze - wezwano skarżącego do uzupełnienia braków skargi w terminie 7 dni od daty otrzymania wezwania - pod rygorem odrzucenia skargi - przez uiszczenie opłaty sądowej w wysokości 100 zł. Z powodu nieobecności adresata pismo, po powtórnym awizowaniu, zostało złożone w dniu 26 lutego 2007 r. na okres 7 dni w placówce pocztowej, a następnie wskutek niepodjęcia go w terminie - zwrócone sądowi. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z art. 73 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej p.p.s.a., jeżeli pisma nie można doręczyć adresatowi osobiście, ani w trybie doręczenia zastępczego, to składa się je na okres siedmiu dni w placówce pocztowej lub w urzędzie gminy, a zawiadomienie o tym umieszcza w skrzynce na korespondencję, a gdy to nie jest możliwe, na drzwiach mieszkania adresata lub w miejscu wskazanym jako adres do doręczeń, na drzwiach biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe. W tym przypadku doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia tego okresu. W konsekwencji przyjąć należy, że w przedmiotowej sprawie wezwanie zostało doręczone skarżącemu w dniu 5 marca 2007 r., a siedmiodniowy termin do uzupełnienia braków skargi upłynął w dniu 12 marca 2007 r. (poniedziałek). Zgodnie z art. 220 § 1 zd. 1 i § 3 p.p.s.a., sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata, natomiast skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Skoro w przedmiotowej sprawie skarżący, pomimo prawidłowego wezwania go do usunięcia braków skargi w wyznaczonym terminie, nie uiścił należnej opłaty do dnia dzisiejszego, skarga jako nieopłacona podlegała odrzuceniu na podstawie powołanego na wstępie art. 220 § 3 p.p.s.a. Mając powyższe na uwadze, orzeczono jak w sentencji.