Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Łd 1965/06

Administrative courts2007-03-09
Case number
I SA/Łd 1965/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi
Judgment date
2007-03-09
Type
Postanowienie WSA w Łodzi

Judges

Krzysztof Szczygielski

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 9 marca 2007 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział I w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Krzysztof Szczygielski, , , po rozpoznaniu w dniu 9 marca 2007 roku w Łodzi na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi W. G. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w Ł. z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie : udzielenia pisemnej interpretacji w sprawie sposobu i zakresu zastosowania przepisów prawa podatkowego p o s t a n a w i a Odrzucić skargę UZASADNIENIE Zarządzeniami z dnia 24 listopada 2006 r. pełnomocnik skarżącej – J. M. G. został wezwany do usunięcia braku formalnego wniesionej skargi, poprzez złożenie pełnomocnictwa procesowego do działania w imieniu żony – W. G. oraz braku fiskalnego, w terminie 7 dni, pod rygorem odrzucenia pisma. Wezwania do uzupełnienia braków skargi zostały doręczone pełnomocnikowi w dniu 4 grudnia 2006 r. Wpis sądowy od skargi strona uiściła z zachowaniem ustawowego terminu, nie złożyła natomiast pełnomocnictwa procesowego, stanowiącego umocowanie dla J. M. G. do występowania przed sądem administracyjnym w imieniu W. G. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi zważył, co następuje: Skutki nieusunięcia w terminie braków formalnych skargi normuje art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej p.p.s.a. stanowiąc, iż w takiej sytuacji sąd odrzuca skargę. W rozpoznawanej sprawie, J. M. G. nie złożył, w ciągu 7 dni od daty doręczenia wezwania, brakującego pełnomocnictwa procesowego do działania w imieniu żony – W. G. Termin do uzupełnienia przedmiotowego uchybienia biegł od dnia 4 grudnia 2006 r. i upłynął w dniu 11 grudnia 2006 r. Z uwagi na fakt, iż pełnomocnik strony skarżącej, mimo odpowiedniego pouczenia o terminie uzupełnienia braków skargi i skutkach niewykonania tego obowiązku, nie złożył wskazanego w wezwaniu dokumentu, Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 p.p.s.a. orzekł o odrzuceniu skargi.