Ppolska.starec← UrzadnikLog in

IV SA/Wa 887/07

Administrative courts2007-05-28
Case number
IV SA/Wa 887/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-05-28
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Małgorzata Miron

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Sędzia WSA - Małgorzata Miron po rozpoznaniu w dniu 28 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Z. O. na decyzję Głównego Geodety Kraju z dnia [...] lutego 2007 r. nr [...] w przedmiocie pozbawienia uprawnień zawodowych postanawia: - odrzucić skargę. UZASADNIENIE Skarżący Z. O. wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na decyzję Głównego Geodety Kraju z dnia [...] lutego 2007 r. nr [...] w przedmiocie pozbawienia uprawnień zawodowych. Stosownie do art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi ( Dz. U. nr 153, poz. 1270 ze zm., zwana dalej P.p.s.a.), skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Art. 54 § 1 cytowanej ustawy stanowi, iż skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi. Zgodnie natomiast z art. 83 § 3 ustawy P.p.s.a. oddanie pisma w polskim urzędzie pocztowym lub w polskim urzędzie konsularnym jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu. Jak wynika z akt sprawy zaskarżona decyzja została doręczona skarżącemu w dniu 5 marca 2007 r. W decyzji tej organ prawidłowo pouczył skarżącego o sposobie i terminie wniesienia skargi na przedmiotową decyzję do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Skarżący wniósł skargę za pośrednictwem Głównego Geodety Kraju w dniu 6 kwietnia 2007 r. (data nadania pisma w urzędzie pocztowym). Oznacza to, iż skarga została wniesiona po upływie terminu do jej wniesienia. Termin ten bowiem upłynął w dniu 4 kwietnia 2007 r. W tym stanie rzeczy Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie - na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 P.p.s.a - orzekł jak w sentencji postanowienia.