II SA/Wa 509/07
Administrative courts2007-05-10
Case number
II SA/Wa 509/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-05-10
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Anna Mierzejewska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Anna Mierzejewska po rozpoznaniu w dniu 10 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. J. na decyzję Prezesa Wojskowej Agencji Mieszkaniowej z dnia [...] stycznia 2007 r. nr [...] w przedmiocie odmowy umorzenia należności z tytułu nieuiszczonych opłat za używanie lokalu i opłat pośrednich z tytułu zajmowania lokalu mieszkalnego p o s t a n a w i a: - odrzucić skargę-
UZASADNIENIE
II SA/Wa 509/07
UZASADNIENIE
W dniu 12 lutego 2007 r. (data stempla pocztowego) A. J. wniósł do Wojewódzkiego Sadu Administracyjnego w Warszawie skargę na decyzję Prezesa Wojskowej Agencji Mieszkaniowej z dnia [...] stycznia 2007 r. nr [...] w przedmiocie odmowy umorzenia należności z tytułu nieuiszczonych opłat za używanie lokalu i opłat pośrednich z tytułu zajmowania lokalu mieszkalnego.
Zgodnie z art. 220 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata. Opłatą sądową jest między innymi wpis (art. 212 § 1 cyt. ustawy). Skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu (art. 220 § 3 cyt. ustawy).
Zarządzeniem Przewodniczącego Wydziału II Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia [...] marca 2007 r. sygn. akt II SA/Wa 509/07 wezwano A. J. do uiszczenia wpisu należnego od przedmiotowej skargi w terminie siedmiu dni pod rygorem odrzucenia skargi. Odpis zarządzenia doręczono skarżącemu w dniu 2 kwietnia 2007 r. (zwrotne potwierdzenie odbioru pisma przez dorosłego domownika znajduje się w aktach sprawy).
Ponieważ A. J. nie uiścił wpisu w zakreślonym terminie, na podstawie art. 220 § 1 i § 3 w cyt. ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, Sąd orzekł jak w postanowieniu.