Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Sz 100/07

Administrative courts2007-02-22
Case number
II SA/Sz 100/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie
Judgment date
2007-02-22
Type
Postanowienie WSA w Szczecinie

Judges

Barbara Gebel

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie: Przewodniczący Sędzia WSA Barbara Gebel, , , po rozpoznaniu w dniu 22 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi Ł. K. na czynność materialno-techniczną Prezydenta Miasta w przedmiocie pobrania opłaty za kartę pojazdu p o s t a n a w i a odrzucić skargę UZASADNIENIE Ł. K. wniósł za pośrednictwem Prezydenta Miasta skargę kierowaną do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na czynność organu w przedmiocie pobrania opłaty za wydanie kart pojazdów - pismo z dnia [...]r. Nr [...] ( doręczone skarżącemu [...] r.). W powołanym wyżej piśmie organ wyjaśnił, że Ł. K. wystąpił do Prezydenta Miasta z wnioskiem o zwrot kosztów, które poniósł w związku z wydaniem przez ten organ karty pojazdu samochodowego. Organ wyjaśnił, że opłata za wydanie karty pojazdu została pobrana w odpowiedniej wysokości na podstawie obowiązujących ówcześnie przepisów, co można uznać za równoznaczne z odmową zwrotu poniesionych przez skarżącego kosztów. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z art. 52 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.), skargę można wnieść do tego sądu po wyczerpaniu środków zaskarżenia, jeżeli służyły one skarżącemu w postępowaniu przed organem właściwym w sprawie, chyba że skargę wnosi prokurator lub Rzecznik Praw Obywatelskich. W przypadku, gdy ustawa nie przewiduje środków zaskarżenia, a skarga dotyczy czynności, o której mowa w art. 3 § 2 pkt 4 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, skargę można wnieść po uprzednim wezwaniu organu do usunięcia naruszenia prawa w terminie czternastu dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł dowiedzieć się o wydaniu aktu lub podjęciu innej czynności (art. 52 § 3 cytowanej ustawy). Z akt sprawy wynika, że przed wniesieniem skargi do Sądu na czynność Prezydenta Miasta , skarżący nie wyczerpał środka zaskarżenia, polegającego na skierowaniu do Prezydenta Miasta pisemnego wezwania do usunięcia naruszenia prawa wynikającego z zaskarżonej czynności. Mając powyższe na uwadze, Sąd przyjął, iż Ł. K. skargę z dnia [...]r. wniósł bez wyczerpania środków odwoławczych przewidzianych w ustawie i dlatego też, na podstawie art. 58 § 1 pkt 6 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, przedmiotową skargę odrzucił. Sąd wyjaśnia skarżącemu, iż błędne pouczenie zawarte w piśmie Prezydenta Sygn.akt II SA/Sz 100/07 Miasta z dnia [...] r. odnośnie wniesienia skargi do sądu administracyjnego, bez uprzedniego wezwania do usunięcia naruszenia prawa, może stanowić jedynie podstawę wniosku o przywrócenie terminu do złożenia wezwania do usunięcia naruszenia prawa.