VI SA/Wa 214/07
Administrative courts2007-03-27
Case number
VI SA/Wa 214/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-27
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Magdalena Bosakirska
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Magdalena Bosakirska po rozpoznaniu w dniu 27 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. Sp. z o.o. z siedzibą w W. na decyzję Urzędu Patentowego RP z dnia [...] listopada 2006 r. Nr [...] w przedmiocie odmowy udzielenia prawa ochronnego na wzór użytkowy postanawia: odrzucić skargę
UZASADNIENIE
Pismem z dnia 6 stycznia 2007 r. A. Sp. z o.o. z siedzibą w W., reprezentowana przez rzecznika patentowego L. S. , złożył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, za pośrednictwem Urzędu Patentowego RP, skargę na decyzję tego organu z dnia [...] listopada 2006 r. Nr [...] w przedmiocie odmowy udzielenia prawa ochronnego na wzór użytkowy.
Urząd Patentowy RP dnia 5 lutego 2007 r. działając w trybie art. 54 § 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270, dalej cytowana jako P.p.s.a) przekazał skargę sądowi wraz z aktami sprawy i odpowiedzią na skargę.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył co następuje :
Zgodnie z treścią art. 53 § 1 P.p.s.a. skargę wnosi się w terminie 30 dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Zaskarżoną decyzję pełnomocnik strony skarżącej otrzymał w dniu 4 grudnia 2006 r. (zwrotne potwierdzenie odbioru w aktach). W związku z powyższym termin do wniesienia skargi upłynął w dniu 3 stycznia 2007 r.
Z uwagi na fakt, iż strona skarżąca wniosła skargę do sądu administracyjnego, składając ją w Urzędzie Patentowym RP w dniu 6 stycznia 2007 r. tj. po upływie 30 dniowego terminu określonego w art. 53 § 1 P.p.s.a. , skarga jako wniesiona po upływie terminu musi zostać odrzucona.
Zważywszy powyższe działając na podstawie art. 58 § 1 pkt.2 P.p.s.a Sąd orzekł jak w sentencji postanowienia.