Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Go 1206/06

Administrative courts2007-01-10
Case number
I SA/Go 1206/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wlkp.
Judgment date
2007-01-10
Type
Postanowienie WSA w Gorzowie W

Judges

Jacek Niedzielski

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Jacek Niedzielski po rozpoznaniu w dniu 10 stycznia 2007r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M.C. na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie wartości celnej towaru oraz podatku od towarów i usług postanawia: 1) odrzucić skargę; 2) zwrócić uiszczony wpis w kwocie 504 zł (pięćset cztery złote). UZASADNIENIE Skarżący wniósł skargą na decyzję Dyrektora Izby Celnej z [...] czerwca 2006 r. utrzymującą w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego z [...] lutego 2005 r. w przedmiocie wartości celnej towaru i podatku od towarów i usług. Wobec stwierdzenia braków skargi skarżący został wezwany do ich usunięcia poprzez podpisanie skargi lub nadesłanie jej podpisanego odpisu. Skarżący nadesłał podpisaną skargę w zakreślonym przez Sąd terminie. Zarządzeniem z 16 listopada 2006 r. skarżący został wezwany w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia skargi do uiszczenia wpisu w kwocie 504 zł. Wpis został uiszczony w terminie. Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 153, póz. 1270 ze zm.) zwaną dalej P.p.s.a. skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Zaskarżona decyzja została skarżącemu doręczona w dniu 27 czerwca 2006 r. (podpis żony na potwierdzeniu odbioru). Skarżący nadał przesyłkę pocztową zawierającą skargę w dniu 1 sierpnia 2006 r. (data stempla pocztowego). Termin do złożenia skargi upłynął z dniem 27 lipca 2006 r. Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 2 P.p.s.a. sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Z tych też względów Sąd na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 i art. 232 § 1 pkt 1 lit. a P.p.s.a. orzekł jak w postanowieniu.