Ppolska.starec← UrzadnikLog in

VI SA/Wa 347/07

Administrative courts2007-03-16
Case number
VI SA/Wa 347/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-16
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Andrzej Czarnecki

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Andrzej Czarnecki po rozpoznaniu w dniu 16 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. P. na decyzję Komendanta Głównego Policji z dnia [...] grudnia 2006 r., Nr [...] w przedmiocie cofnięcia licencji pracownika ochrony fizycznej drugiego stopnia postanowił: odrzucić skargę; UZASADNIENIE Dnia 22 stycznia 2007 r. M. P. złożył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, za pośrednictwem Komendanta Głównego Policji, skargę na decyzję tego organu z dnia [...] grudnia 2006 r., Nr [...], utrzymującej w mocy decyzję Komendanta Wojewódzkiego Policji w [...] , cofającą licencję pracownika ochrony fizycznej drugiego stopnia. Skarżoną decyzję M. P. otrzymał osobiście, dnia 20 grudnia 2006 r., co wynika ze zwrotnego potwierdzenia jej odbioru, znajdującego się w aktach administracyjnych. Trzydziestodniowy termin do wniesienia skargi upłynął 19 stycznia 2007 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z treścią art. 53 §1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Decyzję Komendanta Głównego Policji, wraz ze stosownym pouczeniem o sposobie i terminie wniesienia skargi, doręczono skarżącemu dnia 20 grudnia 2006 r. M. P. złożył skargę osobiście w siedzibie organu dnia 22 stycznia 2007 r., a zatem po upływie ustawowego terminu. W myśl art. 58 §1 pkt 2 ww. ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Mając na względzie powyższe, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, na podstawie art. 58 §1 pkt 2 ww. ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w postanowieniu.