Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wa 258/07

Administrative courts2007-02-09
Case number
III SA/Wa 258/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-02-09
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Barbara Kołodziejczak-Osetek

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie : Przewodniczący Sędzia WSA Barbara Kołodziejczak - Osetek, , po rozpoznaniu w dniu 9 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi D. S. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... listopada 2006 r. Nr ... w przedmiocie pozostawienia bez rozpatrzenia wniosku w sprawie zwrotu podatku od towarów i usług postanawia: - odrzucić skargę - UZASADNIENIE W dniu 5 stycznia 2007 r. skarżący wniósł za pośrednictwem poczty skargę na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... listopada 2006 r. Nr ... w przedmiocie pozostawienia bez rozpatrzenia wniosku w sprawie zwrotu podatku od towarów i usług. Z akt administracyjnych wynika, że powyższe postanowienie zostało stronie doręczone w dniu 30 listopada 2006 r. Postanowienie zawierało prawidłowe pouczenie o sposobie i terminie jego zaskarżenia do Sądu Administracyjnego. Termin do wniesienia skargi na przedmiotowe postanowienie upływał w dniu 2 stycznia 2007 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył co następuje: Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 2 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2002 r. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) – powoływanej dalej jako "p.p.s.a." – sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia. Stosownie do przepisu art. 53 § 1 p.p.s.a. skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Ponieważ ostatni dzień terminu do wniesienia środka zaskarżenia w sprawie niniejszej przypadał na dzień 1 stycznia 2007 r. - to jest dzień wolny od pracy – za ostatni dzień, kiedy dopuszczalne było dokonanie czynności uznać należało 2 stycznia 2007 r. Zgodnie bowiem z brzmieniem art. 83 § 2 p.p.s.a. jeżeli ostatni dzień terminu przypada na sobotę lub dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się następny dzień po dniu lub dniach wolnych od pracy. W związku z powyższym, skoro strona skarżąca wniosła skargę w dniu 5 stycznia 2007 r. (data stempla pocztowego na kopercie), a więc po upływie przepisanego terminu, Sąd na podstawie cytowanych przepisów orzekł jak w sentencji.