Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Po 914/07

Administrative courts2007-05-24
Case number
I SA/Po 914/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu
Judgment date
2007-05-24
Type
Postanowienie WSA w Poznaniu

Judges

Sylwia Zapalska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Dnia 24 maja 2007 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Sylwia Zapalska po rozpoznaniu w dniu 24 maja 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A.S. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia nadpłaty w podatku od towarów i usług za miesiące maj, lipiec, październik i listopad 2004 r. oraz za styczeń, luty, maj 2005 r. postanawia: odrzucić skargę /-/S. Zapalska UZASADNIENIE Pełnomocnik skarżącego A.S. wniósł bezpośrednio do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu skargę z dnia 30 marca 2007 r. (data nadania na poczcie:30 marca 2007 r.) na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...] .Wobec tego, że został naruszony art. 54§1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153, poz. 1270 ze zm.), zgodnie z którym skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie jest przedmiotem skargi, Sąd niezwłocznie, w dniu 4 kwietnia 2007 r. przesłał skargę organowi właściwemu, tj. Dyrektorowi Izby Skarbowej. W takim przypadku o zachowaniu terminu do wniesienia skargi decyduje data jej przesłania przez Sąd organowi właściwemu (por. postanowienie SN z 14 listopada 1973 r. II CZ 183/73, OSPiKA 1974, nr 5, poz. 97). W związku z powyższym należy przyjąć, że skarga została wniesiona z dniem przesłania jej przez Sąd, tj. z dniem 4 kwietnia 2007r., uchybiając tym samym 30 dniowemu terminowi na jej wniesienie, wynikającemu z art. 53 § 1 powołanej powyżej ustawy, który upłynął z dniem 2 kwietnia 2007r. wobec doręczenia pełnomocnikowi skarżącego zaskarżonej decyzji w dniu 1 marca 2007r. Skarga została więc wniesiona po upływie terminu do jej wniesienia, co stanowi przesłankę do jej odrzucenia. W tych okolicznościach Sąd orzekł, jak w sentencji postanowienia, na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). /-/S. Zapalska