Ppolska.starec← UrzadnikLog in

I SA/Wa 1760/06

Administrative courts2007-03-22
Case number
I SA/Wa 1760/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-22
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Anna Łukaszewska-Macioch

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Anna Łukaszewska-Macioch po rozpoznaniu w dniu 22 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi D. M. na decyzję Ministra Skarbu Państwa z dnia [...] września 2006 r., Nr [...] w przedmiocie prawa do zaliczenia wartości nieruchomości pozostawionych poza obecnymi Rzeczypospolitej Polskiej postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE I SA/Wa 1760/06 U Z A S A D N I E N I E W dniu 30 października 2006 r. wpłynęła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skarga D. M. na decyzję Ministra Skarbu Państwa z dnia [...] września 2006 r., Nr [...] w przedmiocie prawa do zaliczenia wartości nieruchomości pozostawionych poza obecnymi granicami Rzeczypospolitej Polskiej. Przy piśmie z dnia 8 listopada 2006 r. zostało przesłane skarżącej zarządzenie wzywające do uiszczenia wpisu sądowego oraz została wezwana do usunięcia braków formalnych skargi poprzez nadesłanie 3 egzemplarzy odpisów skargi - w terminie 7 dni od dnia doręczenia pisma, pod rygorem odrzucenia skargi. Powyższych pism skarżąca nie odebrała w związku z czym zostały jej przesłane ponownie w dniu 12 grudnia 2006 r. Doręczono je skarżącej w dniu 19 grudnia 2006 r. (dowód doręczenia k-18 akt sądowych), a zatem ustawowy siedmiodniowy termin upłynął w dniu 27 grudnia 2006 r. Do chwili obecnej skarżąca nie uzupełniła braków formalnych skargi oraz nie uiściła wpisu sądowego. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje: Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi. Natomiast zgodnie z art. 220 § 3 powołanej ustawy skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Mając powyższe na uwadze Sąd, na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 oraz art. 220 § 3 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, orzekł jak w sentencji postanowienia.