I SA/Ol 92/07
Administrative courts2007-03-29
Case number
I SA/Ol 92/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie
Judgment date
2007-03-29
Type
Postanowienie WSA w Olsztynie
Judges
Zofia Skrzynecka
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Zofia Skrzynecka po rozpoznaniu w dniu 29 marca 2007 r. w Olsztynie na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. J. na postanowienie Dyrektora Izby Celnej z dnia "[...]" Nr "[...]" w przedmiocie odmowy stwierdzenia nadpłaty podatku akcyzowego z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego postanawia odrzucić skargę.
UZASADNIENIE
A. J. wezwany został do uiszczenia wpisu od skargi wniesionej do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia "[...]" oraz do uzupełnienia braku formalnego skargi.
Odpis zarządzenia Przewodniczącego Wydziału o wezwaniu do uiszczenia wpisu sądowego od skargi w kwocie 213 zł oraz wezwanie do usunięcia braku formalnego skargi przez jej podpisanie, doręczono skarżącemu w dniu 26 lutego 2007r. Skarżący został jednocześnie pouczony, że uiszczenie wpisu i uzupełnienie braku formalnego skargi powinno nastąpić w terminie siedmiu dni od daty otrzymania wezwania pod rygorem odrzucenia skargi.
W odpowiedzi na otrzymane zarządzenie A. J. dołączył dowód uiszczenia w terminie wpisu, natomiast nie uzupełnił braku formalnego skargi, jakim był brak podpisu. Zaznaczyć należy, że podpisem strony nie jest zamieszczone na końcu skargi nazwisko i imię bez własnoręcznego podpisu.
Zgodnie z art.57 §1 zdanie pierwsze ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz.1270 ze zm.), dalej określanej jako p.p.s.a., skarga powinna czynić zadość wymaganiom pisma w postępowaniu sądowym. Wymagania te określone zostały w art.46 §1 p.p.s.a. Art.46 §1 pkt 4 p.p.s.a. stanowi, że każde pismo strony powinno zawierać podpis strony albo jej przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika
Zgodnie z art. 58 §1 pkt 3 p.p.s.a sąd odrzuca skargę, jeżeli nie zostały w wyznaczonym terminie uzupełnione jej braki formalne, zatem wobec nie uzupełnienia przez skarżącego wyżej wskazanego braku skarga podlegała odrzuceniu na podstawie art. 58 §1pkt 3 p.p.s.a