III SA/Wa 564/07
Administrative courts2007-03-09
Case number
III SA/Wa 564/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-03-09
Type
Postanowienie WSA w Warszawie
Judges
Jerzy Płusa
Ruling
Odrzucono skargę
Judgment text
SENTENCJA
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jerzy Płusa, , po rozpoznaniu w dniu 9 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi A. B. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... grudnia 2006 r. Nr ... w przedmiocie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego postanawia odrzucić skargę
UZASADNIENIE
Pismem z dnia ... stycznia 2007 r., nadanym listem poleconym w dniu 23 stycznia 2007 r. (data stempla pocztowego), Skarżący A. B. wniósł skargę na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia ... grudnia 2006 r. w przedmiocie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego.
Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.; dalej: p.p.s.a.) skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Skargę wniesioną po upływie tego terminu Sąd odrzuca na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 p.p.s.a. Przepis art. 83 § 2 p.p.s.a. stanowi zaś, iż jeżeli ostatni dzień terminu przypada na sobotę lub dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się następny dzień po dniu lub dniach wolnych od pracy.
Ze znajdującego się w aktach sprawy zwrotnego potwierdzenia odbioru wynika, że zaskarżoną decyzję doręczono Skarżącemu w dniu 21 grudnia 2006 r. Zawierała ona prawidłowe pouczenie o możliwości, trybie i terminie złożenia skargi do sądu administracyjnego. Trzydziestodniowy termin do jej wniesienia, z uwzględnieniem treści art. 83 § 2 p.p.s.a., upływał w dniu 22 stycznia 2007 r. (poniedziałek). Oznacza to, że nadając skargę w dniu 23 stycznia 2007 r. Skarżący uczynił to z uchybieniem wskazanego wyżej terminu.
Z tej przyczyny Sąd, na podstawie art. 58 § 1 pkt 2 oraz § 3 p.p.s.a., postanowił jak w sentencji.