Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wr 153/07

Administrative courts2007-04-27
Case number
III SA/Wr 153/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu
Judgment date
2007-04-27
Type
Postanowienie WSA we Wrocławiu

Judges

Jerzy Strzebińczyk

Ruling

*Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA – Jerzy Strzebińczyk po rozpoznaniu, w dniu 27 kwietnia 2007 r., na posiedzeniu niejawnym, sprawy ze skargi W. P. na decyzję Wojewody D. z dnia [...], Nr [...] w przedmiocie umorzenia postępowania w sprawie o wymeldowanie, postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Pismem datowanym na dzień [...] W. P. zaskarżyła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego decyzję Wojewody D., opisaną w osnowie niniejszego postanowienia. Zarządzeniem Przewodniczącego z dnia 12 marca 2007 r., wezwano skarżącą do uzupełnienia braków skargi, przez uiszczenie opłaty sądowej w wysokości 100 zł, w terminie 7 dni od daty otrzymania wezwania, pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwanie to zostało skutecznie doręczone w dniu 20 marca 2007 r. Siedmiodniowy termin do uzupełnienia braków skargi upłynął zatem z końcem dnia [...] (wtorek). Mimo to, strona dotychczas nie uiściła należnej opłaty. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z art. 230 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), zwanej dalej p.p.s.a., od pism wszczynających postępowanie przed sądem administracyjnym w danej instancji pobiera się wpis. Pismami takimi są skarga, skarga kasacyjna, zażalenie oraz skarga o wznowienie postępowania. Natomiast stosownie do treści art. 220 § 1 zd. 1 i § 3 p.p.s.a., sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie zostanie uiszczona należna opłata, a skarga, od której pomimo wezwania nie został uiszczony należny wpis, podlega odrzuceniu przez sąd. Skoro w przedmiotowej sprawie skarżąca, pomimo prawidłowego wezwania jej do usunięcia braków skargi w wyznaczonym terminie, nie uiściła należnej opłaty do dnia dzisiejszego, skarga jako nieopłacona podlegała odrzuceniu na podstawie powołanego na wstępie art. 220 § 3 p.p.s.a. Mając powyższe na uwadze, Wojewódzki Sąd Administracyjny, orzekł jak w sentencji.