Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Kr 1217/06

Administrative courts2007-03-22
Case number
II SA/Kr 1217/06
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie
Judgment date
2007-03-22
Type
Postanowienie WSA w Krakowie

Judges

Ewa Rynczak

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Kraków dnia 22 marca 2007 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w następującym składzie: Przewodniczący: Sędzia WSA Ewa Rynczak po rozpoznaniu w dniu 22 marca 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi M. K. na postanowienie Wojewody z dnia 3 marca 2005 r. znak: [...] w przedmiocie odmowy przywrócenia terminu do złożenia odwołania postanawia odrzucić skargę. UZASADNIENIE W dniu [...].2006 r. M. K. wniósł skargę na postanowienie Wojewody z dnia 3 marca 2005 r. w przedmiocie odmowy przywrócenia terminu do złożenia odwołania. Zarządzeniem Przewodniczącego z dnia [...].2006 r. skarżący M. K. został wezwany do uiszczenia wpisu sądowego od skargi w kwocie 100 zł w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania, pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwanie to zostało prawidłowo mu doręczone w dniu [...].2006 r., a więc wpis należało uiścić do dnia [...].2003 r. Skarżący uiścił wpis w dniu [...].2006 r., czyli 2 dni po terminie. W dniu [...].2006 r. skarżący złożył wniosek o przywrócenie terminu do uzupełnienia opłaty od skargi. Postanowieniem z dnia 26 stycznia 2007 r. sygn. akt II SA/Kr 1217/06 Sąd odmówił skarżącemu przywrócenia terminu do wniesienia opłaty od skargi. Postanowienie to zostało doręczone skarżącemu w dniu [...].2007 r., skarżący nie wniósł zażalenia w terminie 7 dni od daty doręczenia. Dlatego też postanowienie o odmowie przywrócenia terminu do wniesienia opłaty od skargi stało się prawomocne w dniu [...].2007 r. Wojewódzki Sad Administracyjny zważył, co następuje: Zgodnie z art. 58 § 1 pkt. 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2002 r. Nr 153 poz. 1270 ze zm., zwanej dalej ustawą o p.o.p.s.a.), sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi. Mając na uwadze powyższe orzeczono jak w sentencji postanowienia na podstawie art. 220 § 3 w zw. z art. 58 § 1 pkt. 3 i § 3 ustawy o p.p.s.a.