Ppolska.starec← UrzadnikLog in

III SA/Wa 670/07

Administrative courts2007-04-12
Case number
III SA/Wa 670/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Judgment date
2007-04-12
Type
Postanowienie WSA w Warszawie

Judges

Małgorzata Długosz-Szyjko

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Małgorzata Długosz-Szyjko po rozpoznaniu w dniu 12 kwietnia 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi G. O. na postanowienie Ministra Finansów z dnia ... października 2006 r. nr ... w przedmiocie: odmowy przywrócenia terminu do wniesienia zażalenia na postanowienia o odmowie wstrzymania postępowania egzekucyjnego postanawia - odrzucić skargę. - UZASADNIENIE Postanowienie Ministra Finansów z dnia ... października 2006 r. nr ... doręczono G. O. w dniu 6 listopada 2006 r. W treści postanowienia pouczono skarżącą o prawie do wniesienia skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, za pośrednictwem Ministra Finansów, w terminie trzydziestu dni od dnia jego doręczenia Pismem nadanym w placówce pocztowej w dniu 31 stycznia 2007 r. G. O. wniosła na ww. postanowienie skargę kierowaną do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, zważył co następuje. W myśl art. 53 § 1 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.) – dalej powoływana jako "u.p.p.s.a.", skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Stosownie do art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 u.p.p.s.a. sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia, a postanowienie w tym przedmiocie może zapaść na posiedzeniu niejawnym. Wobec doręczenia zaskarżonego postanowienia w dniu 6 listopada 2006 r. ostatni dzień trzydziestodniowego terminu do wniesienia skargi upłynął w rozpoznawanej sprawie w dniu 13 listopada 2006 r. Z tego względu skargę wniesioną dopiero w dniu 31 stycznia 2007 r. należało na podstawie w art. 58 § 1 pkt 2 u.p.p.s.a. odrzucić.