Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SAB/Go 4/07

Administrative courts2007-04-04
Case number
II SAB/Go 4/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wlkp.
Judgment date
2007-04-04
Type
Postanowienie WSA w Gorzowie W

Judges

Grażyna Staniszewska

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Grażyna Staniszewska po rozpoznaniu w dniu 4 kwietnia 2007r. na posiedzeniu niejawnym skargi J.B. na bezczynność Starosty Powiatu postanawia: odrzucić skargę. UZASADNIENIE Uzasadnienie. J.B. wniósł skargę na bezczynność Starosty Powiatu. Pismem sądowym z dnia 20 lutego 2007r. skarżący został wezwany, w terminie 7 dni, pod rygorem odrzucenia skargi, do uzupełnienia braków formalnych skargi poprzez podanie czy skarży odmowę udostępnienia informacji publicznej - na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001r. o dostępie do informacji publicznej (DZ.U. z 2001r. Nr 112, poz. 1198 ze zm.), czy też skarży bezczynność organu polegającą na nie wydaniu decyzji administracyjnej. Wezwanie do uzupełnienia braków formalnych skargi odebrane zostało, w trybie doręczenia zastępczego, w dniu 23 lutego 2007r. W wyznaczonym terminie skarżący nie uzupełnił braków formalnych skargi. Natomiast w piśmie z dnia [...] marca 2007r. (data stempla pocztowego na kopercie - 13 marca 2007r.) skarżący wniósł o wstrzymanie postępowania wszystkich spraw dotyczących Urzędu Miejskiego i Starostwa Powiatowego. Skarga podlega odrzuceniu. Stosownie do treści art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (DZ.U. z 2002r. nr 153 poz. 1270 ze zm.) sąd odrzuca skargę gdy nie uzupełniono w terminie braków formalnych skargi. Skarżący został wezwany do uzupełnienia braków formalnych skargi oraz został pouczony o skutkach prawnych nieuzupełnienia tychże braków w terminie. Wezwanie do uzupełnienia braków skargi zostało doręczone prawidłowo. Pomimo upływu terminu braki formalne skargi nie zostały uzupełnione. Wobec powyższego odrzucenie skargi jest zasadne. S.WSA G. Staniszewska. Str.2.