Ppolska.starec← UrzadnikLog in

II SA/Po 4/07

Administrative courts2007-02-01
Case number
II SA/Po 4/07
Court
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu
Judgment date
2007-02-01
Type
Postanowienie WSA w Poznaniu

Judges

Stanisław Małek

Ruling

Odrzucono skargę

Judgment text

SENTENCJA Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Stanisław Małek po rozpoznaniu w dniu 1 lutego 2007 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy ze skargi I.M. na decyzję Wojewody z dnia [...] października 2006 r., [...] w przedmiocie umorzenia postępowania odwoławczego dotyczącego zatwierdzenia projektu budowlanego i udzielenia pozwolenia na budowę postanawia odrzucić skargę. /-/ St. Małek UZASADNIENIE Wojewoda decyzją z dnia [...] października 2006 r. na podstawie art. 138 § 1 pkt 3 k.p.a. umorzył postępowanie odwoławcze w sprawie z odwołania od decyzji Starosty S. z dnia [...] maja 2005 r., zatwierdzającej projekt budowlany i udzielającej M.M pozwolenia na wykonanie robót budowlanych – wewnętrznej instalacji gazowej w lokalu mieszkalnym nr [...] w budynku mieszkalnym położonym przy ul. [...] w Z. Odpis powyższej decyzji doręczono I.M. w dniu 7 listopada 2006 r., a jej pełnomocnikowi – w dniu 6 listopada 2006 r. I.M. wniosła 8 grudnia 2006 r. skargę na powyższą decyzję. Skarga została złożona osobiście w kancelarii Urzędu Wojewody. Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Stosownie do treści art. 53 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi ( Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm. – dalej p.p.s.a.) skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Sąd odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia (art. 58 § 1 pkt 2 p.p.s.a.). W niniejszej sprawie – z uwagi na doręczenie zaskarżonej decyzji pełnomocnikowi skarżącej w dniu 6 listopada 2006 r., termin do wniesienia skargi upłynął w dniu 6 grudnia 2006 r. Wskazać należy, iż w przypadku, gdy strona działa przez pełnomocnika, skuteczne jest doręczenie dokonane pełnomocnikowi. Natomiast doręczenie dokonane samej stronie nie wywiera żadnych skutków prawnych. Mając na względzie, iż skarżąca wniosła skargę 8 grudnia 2006 r., a więc po upływie terminu, o którym wyżej mowa, na podstawie powołanych przepisów postanowiono, jak w sentencji. /-/ St. Małek